Професиите на бъдещето, които ще бъдат търсени след 2025 година


Microsoft и The Future Laboratory решили да разберат какъв ще бъде пазарът на труда след 10 години. Проучване с експертни коментари е публикувано в британското издание The Independent. Нека да разберем какви професии ще бъдат търсени в близкото бъдеще.

Мнението на експертите

професии на бъдещето

Експертите на Microsoft са уверени, че двете основни направления, интересуващи възпитаниците на бъдещето, ще бъдат космосът и виртуалната реалност. Те също така вярват, че роботите няма да заменят хората, а напротив, ще предоставят повече възможности за кариерно и личностно израстване.

Има голяма вероятност 65% от бъдещите висшисти да заемат позиции, които днес не съществуват. Ето защо, отбелязват авторите на изследването, е необходимо младите хора да бъдат научени на редица нови знания и умения, приложими в широк профил.

Дизайнер на виртуални хабитати

Необходими умения/квалификация: Архитектурен дизайн, редактиране, психология

Днес пазарът на VR устройствата тепърва започва да радва потребителите със своите възможности, но според прогнозите след 5-6 години хората ще прекарват часове във виртуална реалност, работейки, учейки или забавлявайки се.

Дизайнерът на виртуалния свят ще проектира тези местообитания, създавайки подходящи места за конференции, бизнес срещи, VR музеи и т.н. И първите стъпки в тази посока вече се правят. От 2016 г. някои университети набират студенти за нова специалност, за да подготвят абсолвенти в областта на виртуалната и разширената реалност.

Дигитален културен коментатор

Необходими умения/квалификации: История на изкуството, бизнес изследвания, PR и маркетинг

Всеки ден в социалните мрежи има все повече визуално съдържание, тъй като хората предпочитат визуалната комуникация пред текста. Тези, които бързо овладеят образния език на дигиталната сфера, ще бъдат много търсени в областта на културата и изкуството.

Вече има изложби на „оживяващи“ картини, много популярни сред младото поколение и децата. Специалистите в дигиталната сфера, способни да интегрират цифровата култура в традиционната, ще могат да помогнат на аудиторията да разбере световното художествено наследство от минали векове с помощта на съвременните технологии.

Анализатор на данни за «Интернет на нещата»

Необходими умения/квалификации: Инженерство, решаване на проблеми, комуникации и предприемачество

Постепенно в съвременния живот на хората навлизат „умни“ къщи и автомобили. Оборудвани с вградена електроника, софтуер и сензори, устройствата комуникират помежду си.

Данните от Центъра за икономически и бизнес изследвания показват, че анализите на big data и „Интернет на нещата“ скоро ще заемат над 200 000 работни места в Обединеното кралство.

Това се дължи на факта, че светът ще има нужда от нови специалисти, които изучават голямото количество данни, генерирани от „умни“ станции и друго оборудване, за да разбере какво казва тази информация за потребителя.

Получените данни могат да помогнат за усъвършенстването на „Интернет на нещата“. Уменията, които експертите трябва да притежават, са способността да разпознават модели (патерни/шаблони), умението да задават точни въпроси, както и да разказват истории.

Биохакер на свободна практика

Необходими умения/квалификации: Биологични науки, медицинска методология, анализ на данни

Науката отдавна е доминирана от професионални екипи, работещи в университети, отдели за корпоративни изследвания и разработки, но възходът на софтуерните платформи с отворен код ще демократизира този сектор, казват изследователите.

Инструментът за редактиране на гени с отворен код CRISPR вече позволява на хиляди учени по целия свят да си сътрудничат в търсене на лечения за депресия, шизофрения, аутизъм и болестта на Алцхаймер.

Биохакерите на свободна практика ще работят дистанционно на софтуерни платформи с отворен код заедно с хиляди други във виртуални екипи, свързани онлайн.

Д-р Дарън Несбет, синтетичен биолог в UCL, прогнозира, че биохакерите ще стимулират големи научни пробиви, защото, за разлика от професионалистите в академичните институти, те могат да прекарват времето си в брейнсторминг и да се отдадат на креативно мислене в синьото небе, вместо да преподават и пишат документи.

Инженер по възстановяване на околната среда

Не е тайна, че всеки ден остават все по-малко кътчета на Земята, недокоснати от човека. Уникалните природни обекти изчезват или се изменят под влиянието на фактори, причинени от човешките действия.

Експертите от Microsoft и The Future Laboratory смятат, че до 2025 г. населението на Земята ще бъде девет милиарда души, което е много вероятно да предизвика недостиг на природни ресурси.

И в този момент ще са необходими инженери за възстановяване на околната среда, които да рехабилитират екосистемите на места с угнетена екология, като се използват образци от флора и фауна от цял ​​свят. Освен това такива специалисти ще могат да възстановяват изчезващи видове животни и растения.

Резюме

Акумулирайки всички прогнози, може да се каже, че в бъдеще ще има търсене на универсални специалисти, които могат да приложат своите способности, знания и умения в няколко области, както и да имат креативен и нестандартен подход към решаването на проблеми.

Анализаторът на данни за „Интернет на нещата“ ще трябва да има умения както в програмирането, така и в маркетинга, докато коментаторът по дигитална култура ще трябва да бъде не само опитен потребител и специалист по SMM и социалните медии, но и да разбира историята на културата, изкуството и философията.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.