Правила и стратегия при изработка на сайт


изработка на сайт

Какво трябва да знаете, преди да поръчате изработването на Вашата уеб страница?

Тази публикация ще Ви запознае с основните съвременни правила и фактори, които трябва да бъдат спазени в процеса при изработка на сайт.

#1 Стратегия, концепция и планиране

За да бъде максимално полезен, както за Вас, така и за потребителите, е необходимо предварително да обмислите правилната стратегия относно уеб сайта, който бихте искали да Ви бъде изработен. Ето защо един от основните фактори при изработка на сайт е неговото предварително планиране и уточняване на тематика, дейност и цел. От което следва и определяне на неговата потребителска насоченост към дадена, предварително избрана целева група, интернет аудитория.

Като бъдещ уеб собственик трябва предварително да имате ясно обособена идея за това, какво бихте желали да постигнете с помощта на Вашия сайт, каква ще бъде неговата основна цел и какви резултати бихте могли да очаквате след неговото създаване и популяризиране.

#2 Избор на домейн

Изборът на домейн е важен фактор от процеса по изработка на уеб сайт. Краткото и добре обмислено име е от съществено значение, както за лесното му запомняне и изписване от потребителите, така и за по-доброто класиране на уеб сайта в резултатите от търсене. Домейн името трябва да е едновременно атрактивно и да „говори“ за същността и тематиката на уеб сайта.

Препоръчително е домейнът да съдържа (по възможност) важна за Вас ключова дума, охарактеризираща Вашата дейност или името на Вашата фирма (бранд). Може да бъде направена и комбинация от двете, като в този случай е важно дължината на домейна да не надхвърля 10-15 символа. Предпочитаната идеална дължина е 3-6 символа с единствена дума. Тук трябва да се отбележи, че български думи в името на домейна, изписани на латиница, не представляват проблем за търсачката, тъй като нейният механизъм за разчитане е достатъчно интелигентен, за да открие смисъла.

Изборът на разширение за домейн е също от важно значение. За предпочитане са по-известните домейн разширения като: .com, .net, .org, .info – за цял свят, .eu за Европа и .bg предимно за България. Много потребители си задават въпроса, дали след като изберат домейн с разширение например .bg, дали това би ограничило техният сайт да бъде видим само за България. Разбира се, че не.

Всички изброени по-горе разширения за домейни са видими в цял свят, без значение от разширението им. Домейните с разширение .bg указват на търсачките, че сайтът се намира в България и е предназначен предимно за българската аудитория. Това в никакъв случай обаче не означава, че сайтът няма да бъде видим и в другите страни.

#3 Избор на уеб платформа

Това е етап, свързан с конкретно виждане, концепция и идея от страна на клиента, водещи в определянето на структурата и функционалността, на чиято база ще бъде обособен типът на Вашия сайт и ще бъде избрана подходяща платформа за неговото изграждане. Една от най-известните и разпространени уеб платформи е WordPress. Мултифункционална и добре оптимизирана уеб система, предназначена предимно за изграждане на представителни уеб сайтове, с множество безплатни и платени плъгини, които я правят достатъчно гъвкава и предпочитана от стотици уебмастъри по цял свят.

#4 Съдържание на сайта

Важна част от предварителното планиране, структуриране и концепция на всеки уеб сайт е правилното и добре обмислено съдържание в него, което всъщност се явява главен фактор за бъдещата индексация и популяризация на сайта. Затова е препоръчително съдържанието да бъде оригинално, актуално и достатъчно полезно за предварително избраната група потребители. Сайтът трябва да съдържа предимно авторски и уникални текстове и снимки.

За да бъде популярен даден уеб сайт, в него трябва да се публикува периодично интересна и актуална информация под формата на статии и публикации, която естествено да отговаря на тематиката на сайта, като постепенно се разширява с времето.

#5 Функционалност на админ панела

Администрацията на всеки уеб сайт е изключително важна част от неговото управление и поддръжка. Затова е е нужно да е изградена по такъв начин, че да бъде максимално удобна и лесна за използване и да не изисква някакви специални компютърни или програмни умения, тъй като се предполага, че повечето собственици на уеб сайтове притежават средна компютърна грамотност.

Административният панел трябва да бъде достатъчно гъвкав и удобен, за да предложи на собственика на сайта възможност за лесно поместване, редактиране и форматиране на текстовото съдържание и снимковия материал. Затова, преди да преминете към изработване на Вашия сайт, е добре да проучите и да се запознаете с функционалността на админ панела, който ще Ви предложат.

#6 Уеб дизайн, лого и навигация.

Изборът и формирането на уеб дизайн са основен фактор от процедурата при изработването на всеки уеб сайт. Уеб дизайнът и изграждането на лого трябва да бъдат съобразени както с тематиката и дейността на сайта, така също и с предпочитанията на неговия собственик.

Като уеб дизайнер от вече доста години, мога да отбележа, че в повечето случаи при изграждането на уеб дизайн за уеб сайт, често ми се налага да прибягвам към компромисни варианти, свързани с моето виждане и концепция за дизайн и желанията на клиента. Съгласете се с мен, че това прави нещата доста трудни и много пъти са ми задавали ироничния въпрос: „Този сайт ти ли го прави?“ Как мога да обясня, че в процеса на работа ми се е наложило да се съобразя предимно с желанията на собственика на сайта и не бих могъл да натрапвам своите виждания…

Подходящият уеб дизайн е ключов елемент при създаването на успешен уеб сайт. Сайтът трябва да е добре организиран, да има ясна и логична визуална структура, добре изградена и удобна навигация. В крайна сметка основната функция на уеб дизайна е да привлече в пъти повече потребители и да ги задържи максимално дълго време на сайта Ви. Помислете за цвета и за чувството, което бихте искали да постигнете, както и емоциите, които бихте искали да извлечете.

Дизайнът на Вашия сайт трябва да олицетворява същността и характера на вашата марка. Всичко си има марка, без значение дали продавате продукт, предлагате услуга или притежавате блог. Уеб сайтът Ви ще предизвика усещане, което ще създаде впечатление за потребителите Ви. Нужно е да решите каква да бъде импресията на това усещане.

#7 Мобилна съвместимост

От особено важно значение за всеки съвременен уеб сайт и същевременно едно от основните нови правила и изисквания на Гугъл, е сайтът да притежава така наречената мобилната съвместимост. При формирането и избора на уеб дизайн за Вашия сайт трябва да се съобразите задължително и с възможността, и вероятността за евентуална адаптивност на дизайна към различните видове устройства – монитори, лаптопи, таблети, смартфони и др. След изработването на сайта е добре да направите тест за мобилна съвместимост.

#8 Валиден HTML код и скорост на зареждане

По време и след изработването на Вашия сайт, се позаинтересувайте дали той притежава правилно структуриран и валиден HTML код. Това е важна предпоставка за успешното бъдещо индексиране и оптимизиране на сайта. Евентуални грешки в структурата на кода биха могли да повлияят негативно на неговата визуализация и индексиране, както и на времето за зареждане. А времето е пари, особено когато опира скоростта на сайта. Най-просто казано: колкото по-бавно се зареждат страниците на уеб сайта, толкова по-бързо посетителите го напускат. Затова, след окончателното изготвяне на Вашия сайт, се уверете че той преминава успешно теста за валидност на неговия HTML код и теста за скорост на зареждане.

#9 Индексиране на сайта в Google и други търсачки

Включването на Вашия уеб сайт в резултатите от търсенето на Google и други по-известни търсачки е безплатно и лесно. Google е напълно автоматизирана уеб търсачка, която използва свои уеб роботи и механизми за непрекъснато търсене в мрежата, търсейки нови сайтове или нови страници от сайтове, които да бъдат добавени към техния индекс. В действителност по-голямата част от уеб сайтовете, индексирани в резултатите от Гугъл, не се изпращат ръчно, а се откриват и добавят автоматично от ботовете на търсачката.

Правилното индексиране на всяка страница от сайта Ви и въобще на сайта като цяло зависи до голяма степен от така наречената първоначална SEO оптимизация (on-page SEO). Много обикновени интернет потребители или бъдещи собственици на уеб сайтове дори не са запознати с този технологичен термин. Най-общо казано: началната SEO оптимизация включва правилното формиране на най-важните мета тагове в кода на сайта, които биват разчитани от ботовете на търсачките.

Всеки от тези мета тагове трябва да бъде уникален за съответната страница и да съдържа най-важните ключови думи или фрази, по които бихте желали тя да бъде намирана. След окончателното завършване на Вашия сайт, се уверете че той притежава правилно попълнени и уникални мета тагове за всяка страница от сайта.

#10 Техническа поддръжка

Техническата поддръжка е необходима за Вас и Вашия уеб сайт, тъй като тя ще осигури отстраняването на евентуално възникнали проблеми в бъдеще, свързани с неговото правилно и безпроблемно функциониране. Тези проблеми биха могли да бъдат от различно естество и предизвикани от евентуални хакерски намеси, ъпгрейд на хостинг ресурси, автоматично обновяване на уеб платформата или използваните плъгини. Уверете се в това, че Вашият уеб сайт притежава техническа поддръжка и прочетете внимателно условията, които включва тя.

В процеса по изработка на сайт, ние се стараем да се придържаме към всички гореизброени правила, за да гарантираме на всеки от нашите клиенти, че уеб сайтът, който той ще получи, ще бъде с необходимото качество и полезност. С дългогодишният ни опит в изграждането на уеб сайтове, ние знаем как да направим Вашето представяне в Интернет успешно!


author

Слави

Слави е уеб дизайнер на свободна практика. Посвещава времето си в разработване и изграждане на уеб сайтове, уеб дизайн, техническа поддръжка на сайт, изготвяне на лого за уеб сайт и др.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.