Един от осемте суперкомпютъра в ЕС ще е в София

суперкомпютър

В Европа ще заработят осем суперкомпютърни центъра, които ще предоставят изчислителна технология с 800 научни и индустриални сфери на приложения. ЕС иска да компенсира загубата при технологичната конкуренция срещу страни като Китай, САЩ или Япония.

Първите центрове ще се локализират през втората половина на 2020 г. и ще бъдат свързани с високоскоростната мрежа, съобщи Европейската комисия в петък (7.6. т. г.). В тях следва да бъдат инвестирани общо 840 млн. евро.

Центровете ще са разположени в София, Марибор, Острава в Чехия, Барселона, Миньо в Португалия, Бисен в Люксембург, Каяани във Финландия и Болоня в Италия. Тези центрове трябва да осигурят компютри с 800 научни и промишлени приложения.

Зад плановете стоят Комисията, държавите членки на ЕС и заинтересованите в Европа страни. Целта е да се изгради европейска инфраструктура за високопроизводителни компютри.

«Тези локации ще осигурят на нашите изследователи достъп до суперкомпютри от световна класа, които са стратегически ресурс за бъдещето на европейската индустрия» – каза Andrus Ansip, вицепрезидент на ЕК за дигиталния единен пазар. ЕС обещава конкретни ползи в здравеопазването, метеорологията и изследванията на климата, както и в бизнеса, и киберсигурността.

Според ЕК в момента европейските изследователи са зависими от чуждестранните изчислителни капацитети. Суперкомпютрите ще предоставят на учените възможности и решения за по-голяма независимост в работата им.

Ползи от суперкомпютрите

Ползи за гражданите – осигуряване на точни симулации, прогнозиращи развитието на метеорологичните модели, както и размера и маршрутите на бурите и наводненията. Това е от ключово значение за активиране на системите за ранно предупреждение за спасяване на човешки животи и намаляване на вредите за имотите и обществените инфраструктури.

Ползи за индустрията – нарастващо въздействие върху промишлеността и бизнеса, като значително намаляват цикъла на проектиране и производство на продукти, ускоряват проектирането на нови материали, намаляват разходите, увеличават ефективността на ресурсите, съкращават и оптимизират процесите на вземане на решения.

Ползи за науката – решаващо значение за откриване на нови лекарства, разработване и насочване на медицински терапии за индивидуалните нужди и условия на пациенти, страдащи от ракови, сърдечносъдови заболявания или Алцхаймер и редки генетични нарушения.

Възможно ли е суперкомпютърът да бъде в полза на малкия и средния бизнес в България, който днес се задушава с безумна бюрократщина като абсурдните изисквания на наредба Н-18 и неяснотите около гласуваните по нея закони, водещи до разточителни наказателни, административни дела и запечатване на търговски обекти…

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.