Интернет потребители шокирани от това, което се крие зад опцията «I’m not a robot»


Интернет никога не е в покой и много често сигурността и неприкосновеността на личния живот на потребителите са най-застрашени. Един от начините за проверка на сигурността е опцията „Аз не съм робот“ (I’m not a robot). Затова мнозина са изненадани какво всъщност се крие зад тази опция.

I’m not a robot

Сигурно ви се е случвало и преди, когато влезете в определени уеб сайтове, да ви се отваря проверка за сигурност, в която трябва да потвърдите, че „не сте робот“. Тестът често съдържа снимки, на които трябва да маркирате определени отговори.

Въпреки че повечето посетители се опитват да изпълнят задачата възможно най-бързо, малцина се замислят какво точно се крие зад тази опция. Всичко е обяснено в епизод от 2020 г. на предаването QI, където водещата Санди Токсвиг разкрива за какво става въпрос. Видеозапис от шоуто вече се появи в TikTok и много потребители са развълнувани от това, което разбраха.

„Въпросът не е да поставяте отметки в квадратчетата и да давате правилни отговори. Истинският отговор е как сте се държали, преди да ги отметнете. Честно казано, не мога да разкрия всички подробности, но накратко, поставете отметка в квадратчето и този уеб сайт ще провери хронологията ви на търсенията“, отбелязва тя.

„Например, преди да поставите отметка в квадратчето, сте гледали видео клипове с котки, харесали сте туит за Грета Тунберг, проверили сте своя Gmail – всичко това ги кара да мислят, че има човек зад екрана“, обяснява водещата.

Всъщност вие насочвате сайта да прегледа вашите данни и да прецени за какво става въпрос. Ако компютърът е незащитен, той ви насочва да щракнете върху снимките. Опцията „Аз не съм робот“ всъщност е прикрито съгласие определен уеб сайт да научи историята ви на сърфиране.

Видеото отново влезе в заглавията, след като за него говориха австралийските радиоводещи Fitzy и Wippa, а стотици бяха шокирани от това, което имаха възможността да чуят. Мнозина не могат да повярват на истинността на тези твърдения, докато други смятат, че подобни неща „действат незаконно“.

За кратко време видеото събра над 3 милиона гледания.

Забележка: Проверката в полето за коментари на този сайт е програмирана от собственика на същия сайт и не е част от трета страна, нито следи историята ви на сърфиране. Опцията е проста защита от спам.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.