Опасността в интернет пространството


Опасността в интернет

Интернет е думичка, която е част от речника на всеки един човек. Няма спор, че той навлиза все по-бързо в ежедневието ни и времето, което прекарваме в него е изключително много. Един средностатистически тинейджър прекарва между 2 и 8 часа в Интернет с различна цел, а представител на средната възраст – между 1 и 4 часа. Било то за комуникация между хората или пък научаване на някаква информация, Интернет е подходящото пространство.

Много от потребителите обаче не са запознати с рисковете и заплахите, които крие виртуалното пространство. По-голяма част от информацията, която знаем за него, е контролирана или измамна. Съществува тъмна част, наречена «тъмната мрежа» (Dark Web) и не всеки знае за нея. Тази мрежа е част от World Wide Web съдържанието, което съществува върху така наречените надградени мрежи в Интернет, но изискват специфичен софтуер, системна конфигурация или разрешение за достъп.

Тъмната мрежа обикновено се използва за защита на хора или организации, които се противопоставят на някаква институция или закон. Популярна е и сред журналисти, блогъри, живеещи в страни, където цензурата и политическото подтисничество са нещо обичайно. Тази анонимност позволява на тези хора да публикуват информация свободно, без да се страхуват от преследвания.

Също така в Dark Web съществува сайт, наречен «darknet markets», от който могат да се купуват нелегални оръжия, наркотици, крадени стоки и вещи, както и кредитни, и дебитни карти. Съществува теория, че дори може да се гледа убийство на живо. В тази тъмна мрежа се разпространява доста детска порнография, което е незаконно и преминава всякакви морални и етични граници. В Dark Web може да се установи контакт с кракери, които предлагат различни услуги, чрез които след това може да се извърши изнудване или уронване на достойнството на дадена личност.

В обикновения Интернет, в чиято основа сърфираме ние, също съществуват опасности и то предимно за децата. В уязвима възраст тяхното внимание може да бъде много лесно привлечено от злонамерени хора, които имат различни цели – от изнудване до злоупотреба с детската личност. Тези проявления много често са свързани и с възрастни хора, които не са запознати с опасностите в интернет пространството.

За защита на безопасността се създават редица организации, както и сайтове с цел информиране на населението относно опасността от сърфирането в Интернет. При наличие и на най-малка съмнителност, всеки един от нас е длъжен да сигнализира и да уведоми съответните органи. Можем и сами да се предпазим до някаква степен от злоупотреби с личните ни данни, като редовно сменяме паролите си в сайтовете, в които сме регистрирани, да не споделяме лична информация в Интернет, както и да не съхраняваме такава на компютрите си.


author

Александра Тошкова

Александра е родом от град Враца. Завършила е езикова гимназия „Йоан Екзарх“ с профил английски и немски език. Понастоящем живее в София като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Информатика. От ранна детска възраст се занимава с изучаването на информационните технологии, като е участвала в редица състезания и обучения. В свободното си време обича да проучва разни неща, които привличат вниманието ѝ. Имейл за връзка: saaniii[@]abv.bg

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.