Ключът към успеха при избора на ниша за онлайн магазин


Стъпването на нишов пазар ви дава възможност да предложите продукти и услуги на група хора, която други предприемачи са пренебрегнали. А намирането на такъв пазар е ключът към успеха.

Трябва да избереш ниша, която е за теб. Ако не успееш, най-вероятно ще се провалиш. – Нийл Пател

Пазарната ниша е бойното ви поле. Ако сте разсъдливи, ще изберете нещо познато и комфортно.

Копирането на бизнес модел е често срещана и недообмислена постъпка при избора на ниша. Затова изберете нещо, от което:

 • разбирате или имате предишен опит;
 • имате страст към него или поне интерес.

В нишата трябва да има и пари, и търсене. Иначе просто развивате хоби, никому необходимо. Целете се в златната среда.

Защо е важен изборът на ниша?

нишов онлайн магазин

Когато човек си счупи ръка, при кого отива – ортопед или гинеколог? И двамата са доктори, като единият е специализирал да “поправя” кости, а другият практикува различна специалност.

Крайната ви цел е да се специализирате и овладеете част (сегмент) от пазара. Когато на някой му потрябва нещо от този сегмент, да се сети първо за Вас и да поръча от Вашия онлайн магазин.

Предимства на нишовия магазин

Маркетингът и изграждането на бранд е по-лесно, когато имате съобщение към точно определена група хора. Колкото по-ясно е то, толкова по-ефективно им влияете да направят нещо – да купят. От Вас.

Създаването на аудитория е по-бързо (following) – вече имате насочено съобщение, хората се разпознават в него и се присламчват към Вас.

Продавате успешно, като използвате насочен маркетинг и правилен подбор на продуктите.

Хората купуват продукти или услуги по три основни причини

 1. Задоволяване на основните нужди.
 2. За решаване на проблеми.
 3. За да се чувстват добре.

Определете в коя от тези категории ще предлагате продукт или услуга и знаете как да представите идеално решение.

Четири златни правила при избора на ниша

 1. Изберете ниша, която познавате или към която имате интерес (приоритет).
 2. В нишата доказано да има търсене и се въртят пари.
 3. Нишата да е с потенциал за разрастване (scalling).
 4. Популярността на нишата да е стабилна или във възход.

Изброените правила са подходящи при планирането на онлайн магазин или ако искате да стартирате Amazon акаунт.

Златно правило 1: Изберете ниша, която познавате или имате интерес (приоритет)

Запомнете: “Който познава по-добре пазара – печели”. Ако имате страст към нещо, ще работите и учите за него с удоволствие.

Преди да се впуснете в нишов пазар или друга дейност, задайте си следните въпроси:

 1. Разбирам ли от това нещо? Ако не разбирате, трябва да учите.
 2. Имам ли интерес? Ако не ви е интересно, няма да го учите.
 3. Виждате ли се да се занимавате с това в близките 5, 10, 15 години?
 4. Бихте ли се занимавали с това, дори да не печелите пари?

Предишният опит е начинът да се отличите и пробиете на труден пазар. Ето защо:

Имате опит и интуиция
Вече знаете какво се купува, на каква стойност и откъде да го зареждате, и как да го продавате. 95% от стартиращите се отказват от онлайн бизнеса, докато научат тези тънкости. Вие обаче познавате и търсенето – кога е пик, кога ще има спад. Предусещате и подводните камъни в бизнеса, какво да правите в ситуация „Х“ и т.н.

Познавате клиентите
Знаете какво купуват и какво не – техните желания, възражения и страхове. Пишете перфектен подажбен текст – маркетингът е песен за вас. Знаете къде са клиентите, как да ги достигнете, какво да им кажете, как и т.н.

Използвате опит, специализация, титла, за да печелите доверие.
Американците го определят като „credibility“. Ако продавате хранителни добавки за домашни любимци и в реномето на сайта ви е споменат 10-годишният ви опит като ветеринар (например), хората ще ви се доверяват и купуват от вас. Използвайте всяко предимство, титла и опит, за да се отличите като експерт.

2. Нишата има потенциал за разрастване (scalling) и доказано потребление

Дали в нишата има потенциал, се определя от следните фактори:

Имате конкуренция (приоритет). Потърсете в Google нещо свързано с продукт от нишата или самата ниша. Ако се изредят онлайн магазини, ревюта на продуктите, това е показателен фактор, че има търсене в нишата.

Реклами на конкуренцията. Виждате ли реклами на продуктите, към които сте се насочили във Facebook и Google? Ако да, това е фактор, че в нишата има пари.

Ангажирани фенове във Facebook. Проучете Facebook страниците на конкурентни онлайн магазини. Ако са с над 25-30 хил. фена, разгледайте постовете или рекламите дали получават лайкове и споделяния? Виждате ли и коментари от типа: “Price?” (еквивалент на българското “Цена?”), “Доставяте ли до „Х“ държава?” и т.н.? Фактор, че феновете са ангажирани с бранда и продукта.

Статистика на водещите сегменти на пазара
Най-силните пазари според Statista към днешна дата, в чиято статистика влизат продажби (на физически и дигитални продукти) към крайни клиенти (B2C):

Мода (Fashion & Apparel). Дрехи (мъжки, дамски, детски), обувки и аксесоари. Големина на пазара – 664$ млрд. за 2020 г. Очаква се до 2024 г. да стигне 882$ милиарда.

Лична грижа (Personal Care). Козметика, лекарства, суплементи и уреди за медицинска употреба. Големина на пазара: 173$ милиарда за 2020. Очаква се до 2024 г. да достигне 223$ милиарда.

Електроника и медия (Electronics & Media). Потребителска електроника – компютри, лаптопи, смартфони и т.н. Включва и медия – филми, музика, игри и т.н. закупени онлайн. Големина на пазара: 493$ милиарда за 2020 година. Очаква се до 2024 г. да стигне 573$ милиарда.

Мебели и домашни потреби (Furniture & Appliances). Обзавеждане, принадлежности за баня, кухня, градина и т.н. Големина на пазара: 325$ милиарда за 2020 година. Очаква се до 2024 г. да стигне 400$ милиарда.

Спорт и екипировка (Sport & Outdoor). Спортна екипировка (фубтол, тенис, баскет, волейбол и др.), фитнес оборудване, облекло, обувки и т.н. Големина на пазара: 158$ милиарда за 2020 година. Очаква се до 2024 г. да стигне 206$ милиарда.

Повече за пазарите може да прочетете в следната публикация https://neviacommerce.com/.

3. Популярността на нишата е стабилна или се увеличава във времето

Google Trends е безплатен инструмент на Google, показващ колко е популярна определена дума за търсене през годините. Използвайте го, ако искате да проучите дали даден пазар става популярен или вече умира.

Например като напишете протеин за вегани, Google Trends ще ви покаже графика дали търсенията за думите се увеличават или намаляват. Колкото повече се търси фразата, толкова по-популярна става. Пазарът расте. Ако намалява, трендът замира. Пазарът също.

Търсете думи (пазари), които се търсят стабилно през времето или търсенето им нараства, избягвайте тези, които залязват.

Ето три примера:

 1. Hair extension (екстеншъни за коса) – стабилен пазар.
 2. Vegan protein (протеин за вегани) – възходящ пазар.
 3. USB flash drive (флашка) – залязващ пазар

Бележка: Вземете предвид, че Google Trends отчита данни за думи с по-голям обем търсения. Ако думата има малко търсения месечно, данните няма да са обстойни. За по-малки по обем търсения ползвайте Ahrefs или Semrush.

Ето и как да проверите:
Отворете Google Trends – https://trends.google.com/trends/?geo=US. В полето за търсене въведете името на пазара/нишата. Пишете на английски или на езика на държавата/региона, където мислите да продавате.

Пример за стабилен пазар
Извършихме търсене по думата hair extension. Графиката е за последните 12 месеца.

google trends hair extension

За общ план изберете период. Колкото по-дълъг е, толкова по-обстойно е проучването. Избрахме от 2004 г. По-ранен нямаше. Търсенето в нишата hair extension е стабилно през времето.

google trends hair extension 2004

Пример за пазар във възход
Въведете в полето за търсене vegan protein и забележете какво се случва от последния път, когато играхме на европейското през 2004-та. Веганските протеини са във възход. Подобни вървежни продукти са и органични (organic), вегетариански, био, етично произведени/придобити (ethically sourced) и т.н.

google trends vegan protein

Пример за умиращ пазар
Потърсихме флашки с usb flash drive. Примерът е сигурен спад. Избягвайте такива пазари. Заради облачните услуги (cloud), флашките стават ненужни. Те имат същата функция като CD и DVD-та. Умират.

google trends for usb flash drive

Заключение
Ако имате интерес към нишата или предишен опит, потреблението и потенциалът ѝ за разрастване са доказани, графиката на избраната ниша е стабилна или възходяща – това е идеалният за Вас избор на нишов пазар.


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.