БЦЖ ваксината: неефикасна срещу белодробна туберкулоза

БЦЖ

Източник: Fmgs India

Поддръжниците на ползите от БЦЖ ваксината обичат да цитират като пример статистиките за смъртността и литературата на XIX век, в която доста герои измирали от туберкулоза, а в XX век смъртността отпаднала уж с появата на ваксинацията. Популярните пропагандни материали забравят да споменат, че за 100 години се наблюдава радикално подобрение в стандарта, условията и начина на живот, достъпа до медицинска помощ и напредък в медицината, повишава се здравната култура, появяват се антибиотиците и други животоспасяващи лекарства.

Неефикасността на БЦЖ

В редица научни публикации е доказано е, че БЦЖ ваксината е неефикасна и поради тази причина не влиза в имунизационните календари на повечето европейски и други страни. Паралелно се правят непрекъснати опити за разработка на нови туберкулозни ваксини. За реваксинацията е потвърдено, че е категорично безполезна и въпреки това в българския имунизационен календар фигурират 4 допълнителни дози след прилагане на проба Манту.

В проучване, публикувано в Lancet и цитирано в документ на Световната здравна организация (СЗО), ясно се подчертава, че БЦЖ реваксинацията в ученическа възраст 7-14 години е ефикасна 9% (!), не осигурява значителна допълнителна защита и не трябва да се препоръчва.

15-годишно индийско проучване – най-мащабното в света за БЦЖ, също цитирано в документа, подчертава директно, че БЦЖ не предлага защита срещу белодробна туберкулоза и не намалява разпространението ѝ.

СЗО уточнява, че клинични данни от изпитвания на БЦЖ доказват, че ефикасността на ваксината срещу белодробна туберкулоза е много променлива – приблизително 50% средно в световен мащаб и около 75% конкретно за милиарна (дисеминирана) ТБ и туберкулозен менингит при най-малките. Противно на тези данни има български научни публикации, в които са описани случаи на туберкулозен менингит при ваксинирани деца въпреки ниската заболеваемост като цяло.*

За същия процент – 50% на база мета-анализ, съобщава и американската Агенция по храни и лекарства. По тази причина Центърът за превенция и контрол на заболяванията не препоръчва БЦЖ в календара от 1995 година, с изключение на определени рискови групи и единствено след консултация със специалист.

Между фактите и абсурдната ситуация в България

Българските експерти предизвикват присмех и съмнения заради изявленията им, че българският имунизационен календар е луксозен и модерен,  по европейски стандарт. Това е така, защото сме единствената държава в света с 4 реваксинации БЦЖ. Според европейски и световни изследвания се оказва, че полза от това няма. Само увеличава вероятността за още нежелани реакции.

Поддръжници на ваксинната пропаганда, без да имат медицинско образование, се изказват като професори по всичко и навсякъде из Интернет пространството и социалните мрежи, включително и Фейсбук, без дори да разбират смисъла на медицинските термини и без да прилагат източници на информацията, за да могат четящите да проверят фактите и да разберат, че са заблуждавани.

Фактите показват следното: Европейски и други държави успяват да поддържат ниско ниво на заболеваемост от туберкулоза без БЦЖ ваксина в календарите си, а някои – от десетилетия.

Докато България, въпреки използването на ваксината от 1951 г. при изключително висок ваксинационен процент през годините и многото реваксинации, почти при липса на неваксинирани, се нарежда на челните места по заболеваемост в Европа.


* Трудности при диагнозата на туберкулозния менингит в детска възраст, Г. Михайлов, Б. Бойкинов, М. Клинканова, Т. Шмилев, М. Панова, И. Иванов, Е. Генев – Педиатрия, бр.1/2001 г.
Съвременни аспекти в протичането на туберкулозната невроинфекция в детска възраст, М. Димитрова, Л. Пекова, Г. Йосифова, Зл. Караславова


Предоставен материал: Фейсбук група „За или Против задължителните ваксини“
Уеб сайт на групата: www.vaksinite.com

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.
inter reklama

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.