«Мъртвите» профили във Facebook ще бъдат повече от живите до 2070 година

facebook профили

Възможно е мъртвите да бъдат повече от живите във Facebook до 2070 г.

Анализът е базиран на статистика, подадена от ООН, относно прогнозите за раждаемостта и смъртността на населението.

В зависимост от темповете на развитие на сайта, броят на починалите вече потребители на Facebook най-вероятно ще варира между 1,4 милиарда и 4,9 милиарда до 2100 г. Тази статистика поражда нови въпроси около това кой има правото да разполага с всички тези данни и как трябва да се управлява Facebook в интерес на семействата и приятелите на починалите.

Facebook е най-голямата социална мрежа в света. Към март 2019 г. компанията претендира за 2.38 милиарда потребители, които влизат в профилите си поне веднъж месечно.

В сценария, при който Facebook се разпростира във всички краища на земното кълбо, най-голямата част от мъртвите профили ще дойде от Индия, следвана от Нигерия, след това Индонезия и Пакистан. Съединените щати са единствената западна държава в топ 10, която влиза с 2,3% от общите профили на починали.

Управлението на тези цифрови останки в крайна сметка ще засегне всички, които използват социални медии, тъй като всички ние един ден няма да сме тук и ще оставим данните си след себе си. Съвкупността от потребителските профили е и ще стане част от световното цифрово наследство.

Други социални мрежи вероятно ще се сблъскат със същото. Профилите ще представляват източник на историческа информация, безпрецедентна в човешката история.

Facebook трябва да покани историци, архивисти и археолози да участват в процеса на кураторство, относно огромния обем натрупани данни, който оставяме след себе си. Не става дума единствено за намиране на решения, които ще бъдат устойчиви за следващите няколко години, но вероятно и за много десетилетия напред.

Социалната мрежа вече предоставя инструменти и нови функции, които целят предотвратяването на разстройване на близките след смъртта на потребителите. Facebook позволява избора на човек, който да поеме управлението на профила в случай на смърт.

author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.