Маркетингът днес


Как се променя маркетингът в 21 век

Бизнесът не е това, което беше. В резултат на техническия прогрес, глобализацията и дерегулирането, маркетингът е променен напълно. Изправени сме пред нови поведения и предизвикателства.

Кризата генерира злокачествено търсене на евтиното, а евтиното не е качествено. Потребителите все повече очакват по-високо качество на услугата и промяна според нуждите им. Те използват по-рядко истински продукти, показвайки недостатъчна лоялност към марката. Получават обширна информация за продукта от интернет пространството и от други източници, увещаващи ги, че пазаруват разумно, показвайки им чувствително по-добри цени в търсене на облаги.

Създателите на марките днес се изправят пред огромна конкуренция от страна на родни и чужди марки, в резултат на което поскъпват цените за реклама и намаляват възможностите за печалби. Атакувани са от силните търговци, които господстват, ограничаващи пространството им със собствените си магазини в конкуренцията с родни марки.

Търговците на вериги и магазини страдат от пренасищане в търговията. Дребните търговци са лесна жертва на нарастващата мощ на големите. Конкурентите на търговците на магазини са директните пощенски фирми, вестниците, списанията, директните телевизионни реклами към потребителя, пазаруването по телевизията и по Интернет. Като резултат, възможностите им намаляват.

В отговор, находчивите търговци осигуряват забавление в магазините, чрез кафенета, лекции, демонстрации и представяния – маркетинг по-скоро на „преживяването“, отколкото на видовете продукти. Глобалните сили ще продължават да влияят както върху работата, така и върху личният живот на всички хора. Високите технологии ще напредват и ще ни удивляват.

Ще продължи развитието към дерегулация на икономическия сектор. За обиграните маркетолози ще са нужни нови маркетингови решения, за да се справят с промените, които ги съпътстват ежедневно. Онези, които не се влияят от кризи, работят с пълна сила, и в добри и лоши времена.

Бизнесът в България е неблагоприятен за младите специалисти. Съкращават се добрите и обучени кадри – хора, развили се и развиващи се в сферата, в която работят с години – за да се отдаде предпочитание към назначаването на неквалифициран и нископлатен персонал.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.