Лендинг страниците са нещо много важно не само за продажбите, но и за SEO


Едуард Димитров - собственик на 3D Web Design

Дискусия с Едуард Димитров

Фитнес любител и собственик на много уеб проекти като сайтове за уеб услуги и онлайн магазини, продаващи физически продукти, Едуард Димитров е известен най-вече с 3D Web Design. Първоначално фирмата се фокусира основно върху изработка на сайтове, а днес над 80% от дейността ѝ е свързана с оптимизация на уеб сайтове и интернет маркетинг. Едуард е един от първите българи, ползватели на Google+ и основател на най-голямата българска SEO група в социалката – „SEO ресурси“.

Аз съм практик – ръководя малка фирма с екип от пет човека и на практика извършвам сам много от дейностите, за които шефовете на големите западни SEO фирми със стотици служители само говорят, без да са ги вършили някога (или поне не са ги вършили скоро). На практика аз съм човекът, който планира SEO кампаниите, разпределя работата между копирайтърите и линк билдърите, и на финала отчита резултатите и ако се наложи – нанася корекции по кампанията. В по-големите фирми най-вече на запад, има две отделни длъжности за това, което аз върша – наричат се SEO Strategist и SEO Analyst.

Заради това, което правя, ми се налага да извършвам огромен брой дейности, свързани с оптимизацията и се радвам, че разполагам с едни чудесни момичета във фирмата ми, които извършват останалото – копирайтинга и линк билдинга.

Пояснявам за обикновените хора, които не са запознати със сферата на онлайн услугите, че в България SEO фирмите не са като на запад и са на другата крайност – повечето български SEO фирми са от по един човек и работят на фрийленсърски принцип за всеки, който ги наеме. Аз, да кажем, се опитвам да съм някъде в златната среда – ако работех всичко това сам, отдавна щях да съм полудял, да не говорим че няма как да разбираш от всичко и да си най-добрият във всичко.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Някога SEO бе точна наука, която можеш да научиш за не повече от седмица – изработваш приличен сайт, вкарваш вътре качествено съдържание и нещата се случват. В момента SEO е един комплексен процес, който е обвързан с много повече дейности от самото оптимизиране на кода и съдържанието на дадения уеб сайт. Ако не си експерт в поне няколко области или не си част от екип от няколко човека, нямаш шанс.

В 3D Web Design започнахме да се занимаваме активно със SEO оптимизация по принуда в началото на 2007 година – в момента, в който в България започна да се появява конкуренция за изрази като „уеб дизайн“ и „изработка на сайт“. Първоначално започнахме с оптимизация на нашия собствен сайт. Месец-два след старта, след първите успехи усетих потенциала и станахме една от първите няколко фирми в България, която стартира предлагането на такъв тип услуги за клиентски сайтове.

Как следиш промените в алгоритъма?

Следя ги чрез специализирани сайтове като Algoroo и MozCast и онлайн издания – няколко високоавторитетни сайта като MOZ, Search Engine Land и други. Обикновено, след като разберем за съществени нови промени в алгоритъма, ги тестваме или по-скоро проверяваме (под тестване имам предвид върху наши сайтове). Мога да кажа, че голяма част от ъпдейтите, които засягат англоезичния интернет, идват много по-късно или дори никога до България. Google не знае добре български език – факт.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Ползвам наистина много SEO инструменти и ще ми е трудно да изброя всички. Преди около година си направих труда да пресметна колко пари съм дал за подобни инструменти и сумата бе над 5000 лева. Ползвам много десктоп софтуера, Scrapebox + няколко плъгина за него, Serpstat и Majestic (сайтове – онлайн инструменти), Market Samurai десктоп софтуер, Advego Plagiatus и Screaming Frog SEO Spider (десктоп софтуер), и два разработени от 3D Web Design онлайн инструмента. SEO инструментите, без които не мога да работя, тоест най-важните са Serpstat и Majestic. С тях опитен оптимизатор може бързо да види всичко, за което е класиран един сайт, да намери правилните ключови думи за органично SEO или за Pay Per Click реклама, да види къде е класиран сайтът (позиция) и защо е класиран (беклинкове).

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Колкото по-бързо зарежда един сайт, толкова по-добре. Потребителите не обичат да чакат и много харесват супер бързи сайтове. Отлична скорост в съвременния интернет от сайтове, изградени от сложни скриптове и базирани на сложни системи, е стойност от над 85 на PageSpeed Insights тула на Google. Скоростта се влияе най-вече от системата зад сайта и от задкормилното устройство – от това кой е правил сайта и кой го поддържа.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

HTTPS връзките НЕ могат да ви класират. Ако сайтът ви премине към HTTPS в момента, те могат само леко да повишат класирането ви. Но в бъдеще влиянието на SSL ще се увеличава, така че препоръчвам на всички ваши читатели да настроят SSL сертификати за сайтовете си възможно най-скоро.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Всичко е възможно – и в момента има такива сайтове. Но при правилно планирана стратегия за оптимизация на сайта, социалните му профили и страници нямат никакъв шанс. Винаги е препоръчително да се развива това, което е най-важно и това, на което си 100% собственик, тоест уеб сайтът ти. Не препоръчвам на никого да се опитва да класира страниците си в социалните мрежи – те са собственост на социалката, а не ваша! Такива тактики се прилагат само ако си в невъзможност да класираш сайта си (ако примерно сайтът има сериозно наказание от Google).

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Измерването на успеха в SEO за мен винаги е бил показателят дали конкретният сайт е започнал да печели добре или не. Няма как да се сравнява малка SEO кампания с голяма такава, но възвръщаемостта на средствата (ROI) е достатъчно добър показател за това, дали трудът и парите са вложени за правилните услуги.

Пример за успешен от гледна точка на SEO сайт: имате онлайн магазин, който има 10 категории продукти и общо до 500 продукта. Ако успеете да класирате поне 5-6 от категориите си за по 2-3 средно търсени ключови фрази от по 2-3 думи, то сайтът ви ще стане успешен (под средно търсени за България ключови фрази разбирайте фрази с търсене от по 150 до максимум 1000 търсения месечно).

Напоследък някои фенове на семантичното търсене се опитват да ни убеждават, че ключовите думи били мъртви и че класирането по определени ключови изрази не било показател, убеждават ни как бъдещето било в друго и как изкуственият интелект на Google щял да ни изяде хляба. Според мен тези няколко човека, които наистина са световно известни в SEO средите, се опитват да ни манипулират и да ни накарат да мислим ТОВА, което Google иска да си мислим и правим.

Противно на това, което казват тези фенове на семантиката, за мен SEO успехът винаги се е измервал в класирането по определени ключови думи в търсачките. Ключовата дума е най-общо казано цел за постигане. А ако нямаш точна и ясна цел при създаването на една нова страница в сайта ти, тя няма как как да стане успешна. И ако сайтът ти не е изграден от качествени страници с цел, няма как да е успешен. Някога в една SEO кампания се работеше по малко на брой, но много търсени ключови думи, а сега се работи по много по-голям брой по-дълги изрази с по-малко търсене (по-лесни за постигане). Да, може би някога ключовите думи ще умрат, но това някога НЕ е сега.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Адаптивен дизайн, естествено. Няма смисъл да го убеждавам много – достатъчно е само да спомена, че с такъв тип мобилна версия сайтът му ще продава най-добре и ще се класира в Google най-бързо.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Самите Google още се чудят какво да правят с AMP стандарта – дали да му дадат тласък като класират по-добре сайтовете, които го ползват или да го зарежат. От Google чакат да видят ще се появят ли достатъчно на брой сайтове, които ползват технологията, за да решат, така че от самите нас зависи дали ще си го направим сами или не. Лично аз не ползвам AMP технологията на нито един от всичките (над) 400 сайта, на които съм собственик.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Няма как да го одобрявам – това са измамници, продаващи сливи за смет. Не искам да споменавам имена, но подобни сайтове не са един или два. Това е цял бизнес, при това сериозен. Явно в България има много глупаци. Единият от собствениците на тези сайтове дойде като клиент веднъж в офиса ни и колата, която караше, бе на стойност от над 150 хил. евро. За сравнение: известен бизнесмен, собственикът на един добре познат сайт за спортни продукти, който нашумя напоследък покрай Биг Брадър, беше дошъл при нас с пъти по-евтин автомобил. Изводът е ясен – тези хора стоят в сянка, но печелят отлично и са от последната вълна новобогаташи.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Сигурно се шегуваш. 🙂 Не е платена и никога няма да бъде… или поне така казват от Google. 🙂 Google My Business е едно от задължителните неща, ако искаш да продаваш добре локално, тоест в твоето населено място и в твоята държава. Локалните търсения напоследък бележат огромен ръст и това е напълно закономерно – аз не търся да си купя пица в Пловдив, търся ресторант само наблизо около мен, в София.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Лендинг страниците са нещо много важно не само за продажбите, но и за SEO. Когато се планира оптимизацията на един сайт, ти трябва да направиш първо проучване за ключовите думи в нишата, след това да избереш по кои от тях ще работиш и да ги разпределиш правилно по различни страници от сайта. Тоест за мен всяка една страница, която ще се оптимизира, е лендинг страница – страницата, на която се приземява клиентът, който идва на сайта ти. Страниците, в които е вложен повече труд и са оптимизирани по-добре, имат повече посетители и съответно потенциал за продажби. И ако си си направил труда да оптимизираш страницата си добре и по този начин си докарал много хора да я видят, е безразсъдство след това да я оставиш да продава малко.

За да продава повече една лендинг страница, след оптимизатора идва ред първо на много мислене, след това обикновено през текста минават специализирани копирайтъри и написване (или пренаписване) на текста (така, че да продава повече), тества се страницата за ползваемост и потребителско изживяване, правят се експерименти и промени по дизайна и разположението на елементите вътре в страницата.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Ерата на дългото съдържание никога няма да приключи. Търсачките са създадени с цел да индексират текст, много по-късно започнаха да индексират и картинки, анимация и видео. Ако в момента направите проучване за най-добре класираните сайтове по трудни ключови думи на английски език, ще разберете че средната дължина на текста на топ класираните страници е от над 3000-5000 думи и достига при някои до над 10 хиляди думи. Това е ясен показател, че за момента ви е необходимо качествено дълго съдържание. А какво ще стане по-натам ще видим, но дори да има промени, едва ли ще са нещо коренно различно и няма да е толкова скоро. Това е реалността – SEO оптимизаторите се нагаждат по алгоритъма и правилата на търсачката, а не обратното.

Финални думи и няколко важни съвета към хората, желаещи сайтът им да е успешен:

В интернет нищо не се случва случайно. Правите си страхотен сайт за 1 милион долара, вкарвате в него много и качествено съдържание и очаквате, че сайтът ще започне да продава отлично и ще завладее нишата? Няма такъв вариант! Все още най-силният параметър в алгоритъма на Google са линковете. И ако към сайта ви не сочат правилните връзки (линкове) от правилните сайтове и връзките към него (сайта ви) не са много, бизнесът ви никога няма да потръгне.

Най-важният параметър, който Гугъл гледа е от колко различни, качествени сайта има връзки към сайта ви. Тоест не е важна бройката връзки към сайта ви, важно е от колко на брой различни сайта са линковете. Други важни параметри на линковете са: колко стари са сайтовете, където има линк сайтът ви, публикации на каква тематика има в тези сайтове (колко силен е съответният сайт на съответната тематика), на страница с какво съдържание е сложена връзката към сайта ви и какво пише на връзката (анкор на линка).

Заради този факт от алгоритъма на Google, безплатните български сайтове – социалки и директории се „спамят“ с всеки сайт, който се опитва да се класира за нещо. Но когато искате да постигнете нещо, което ще ви изкара много пари, тези сайтове се оказват недостатъчни. Просто защото всички ваши конкуренти също постват в тези безплатни сайтове.

Оттам вече идва идеята, че ако се борите в тежка ниша, не всяка фирма ще може да ви класира, дори в нея да работят едни чудесни специалисти, които разбират много от SEO. Тоест SEO НЕ се прави само със знания, трябват и ресурси (под ресурси разбирай сайтове – ако нямаш сайтове, ще ти трябват пари).

Как да изберем SEO фирма:

Ако искате сайтът ви да е класиран за една или повече трудни фрази и търсите къде да поръчате SEO услуги, първо попитайте фирмата колко на брой качествени сайта има и в колко от сайтовете им има публикации на вашата тематика.

Опциите да платите на SEO фирма и нещата да се случат са две: или фирмата трябва да има много на брой сайтове, нейна собственост или трябва да има контакти с други подобни фирми, където да поръча тези линкове (аутсорсинг). Може и да се опитат да ви излъжат, че имат много на брой сайтове, но по цената, която ще ви дадат, лесно ще разберете дали са първоизточник или просто посредник, който само ви товари.

Желая на всички ваши читатели и на вас, и сайта ви много късмет, здраве и отлично класиране в Google през новата 2017 година!


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

2 мнения за “Лендинг страниците са нещо много важно не само за продажбите, но и за SEO

  1. Много готина и интересна статия, Петя. Аз наскоро стартирах лендинг пейдж под класическа тема. Въпрос, ползваш ли сайт за насърчаване на SEO?

    1. Привет, Иван!
      За блога използвам собствена тема, он-пейдж оптимизирана. Хоум страницата, която е и лендинг пейдж, е ръчно писан HTML5 код, за да не се товари с излишни заявки. 🙂

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.