Креативен предприемач: критичните моменти са просто част от всекидневието на всеки бизнес


Креативен предприемач - Банко Стоянов

Интервю с Банко Стоянов, интернет предприемач

Креативността е определящoто качествo на предприемача, заложено му в предизвикателството да открие точната творческа идея, със смелост да поема рискове, за да реализира идеята си. Младите и креативни личности в България са рядко срещани днес. Не случайно сред тях се откроява привлекателен младеж с предприемачески дух – Банко Стоянов. Сред успяващите в рекламния бранш, той притежава неустоим чар, завладяващ погледите през обектива.

Зад гърба си Банко има над 10-годишен стаж в професионалния интернет маркетинг, като специалист в разработването на онлайн стратегии, SEM, брандинг, социален маркетинг, уеб девелопинг. Съосновател е на известния ни форумен сайт за онлайн бизнес – Predpriemach.com, медийната група ADX.BG и разработчик в хостинг доставчика CooliceHost. Разработва и управлява над 200 проекта на българския и международния пазар.

За постиженията на един български предприемач, ни разказва лично Банко Стоянов, известен още с форумното име Blinky.

Здравей Банко, току-що те представихме пред аудиторията на Интер Реклама. Нека преминем към интервюто, като започнем с един интригуващ въпрос – замислял ли си се да просперираш като рекламно лице? Ще устоиш ли на предизвикателството пред обектива?

Здравей и благодаря за интересното начало на разговора. Започваме силно! Никога не съм се замислял по този въпрос, може би не бих отказал оферта (смее се). Засега обаче смятам да се придържам към основната си професия.

Коя бе първата ти стъпка към успешната кариера?

Първата стъпка, която предприех в тази насока, бе създаване на групичка сайтове с мои познати. Знанията ми стигаха до различаването на домейн от хостинг. В един момент това, което правех, започна да ми доставя голямо удоволствие и не спирах. Спомням си даже, че не спях – само и само да съм пред компютъра, и да чета и пробвам прочетеното. В един момент знанията ми се оказаха нужни на все повече и повече хора, и осъзнавах, че хобито ми се е превърнало в професия.

Как се зароди идеята ти за Предприемач.ком и какво те насочи към рекламния бранш?

Идеята за Предприемач.ком дойде през 2004 година, когато Coolice (главен администратор) участва с нея за финансиране в конкурс за млади предприемачи от БАКБ. За съжаление, не бе сред късметлиите, но през 2006 година успя да реализира идеята си, инвестирайки в домейн www.Predpriemach.com. Инсталира phpBB, качи няколко теми и покани приятелите си да се регистрират, като им предостави честта да участват в уебмастърски форум.

Заедно решихме, че можем да споделяме натрупаните знания и опит с цел създаване на т. нар. „алтернативен доход“, който всеки един би бил щастлив да прави. Веднага след създаването на форума започнахме да си споделяме похвати и информация, които практически бяхме използвали в наши проекти, и които в последствие започнаха да работят и за други хора. Имахме една точна и ясна идея – всеки, който има желание и цел да печели пари през Интернет, да има ресурс, от който да черпи know-how и място, където да получава отговор на въпросите си.

Няколко години по-късно се оказва, че сме създали едно добре развито и работещо онлайн общество, което всеки ден споделя и научава нещо ново за света на интернет маркетинга. Това ни направи много по-уверени, че напредваме в правилната посока, що се отнася до Предприемач.

Сам ли реализираш бизнес проектите си или с подкрепата на партньор/и?

Повечето проекти, които реализирам и управлявам, са с помощта на партньори. Винаги съм вярвал, че бизнесът е отборна игра. Подготвен и мотивиран екип от професионалисти, който работи за реализиране на проекта, няма как да не бъде успешен. Може да звучи малко изтъркано, но аз вярвам в тази максима и досега е била печеливша за мен и за хората около мен.

Не изключвам момента, в който проекти се реализират от солови играчи. Сигурен съм, че и този модел може да бъде печеливш, но към момента съм се насочвал към много малко такива.

Как задоволяваш търсенето в рекламния бизнес в момента?

Когато при нас дойде клиент, често се случва да разберем неговите нужди в първите няколко изречения. По-голямата част от потенциалните клиенти ни откриват и се свързват с нас след препоръка от други клиенти, доволни от услугите ни. Поради това, те се доверяват на предложенията и маркетинг стратегиите, които им изготвяме.

Когато потребителят на услугите ти вярва в теб, е много лесно да задоволиш желанията му, защото понякога като професионалист в областта си разбираш по-добре потребностите на клиента си, дори от самия него. Важното е, че той ти дава свободата да работиш изцяло за неговите интереси, без да има вътрешното безпокойство дали няма да „пръсне на вятъра“ рекламния си бюджет.

Какво трябва да се анализира в даден бизнес за намирането на ключови решения в критични моменти?

Един предприемач трябва да има ясна представа за няколко неща, за да може адекватно да води компанията си към успехи. Това са: да знае какви цели има, къде се намира в момента, къде иска да стигне и какви средства са необходими за постигането на тези успехи. А съдейки по агресивната бизнес среда в днешно време, „критичните моменти“ са просто част от всекидневието на всеки бизнес.

За излизането от критична ситуация е важно да се спазва това, което практиката е затвърдила с годините: запознаване с проблема, анализ на ситуацията, проучване на елементите, създаване на няколко сюжета – избор на оптималния, действие и мониторинг, за да може да се извлекат максималните резултати. Идентифицирането на проблема понякога не е толкова лесно, колкото изглежда, затова е нужно повишено внимание в тази посока, за да не се похабят много усилия в грешната посока.

В заключение мога да кажа, че в съзнанието на истинския предприемач критичният момент е синоним не само на криза в бизнеса, но и на нова възможност, която досега не е съществувала.

Какво е важно за една бизнес идея, за да бъде тя успешна?

Вярата в нея и проучването ѝ. В практиката си съм виждал 2 типа предприемачи – едните са мечтатели, другите са реалисти. Не мисля, че мога категорично да кажа кой е по-добрият вариант и къде точно се намира балансът между двата, но съм забелязал, че добър продукт се получава единствено при комбинирането им. Фантазията и надеждата са абсолютното условие за раждането на нова идея, но адаптирането ѝ към реалната пазарна среда и намирането на практическите способи за реализирането ѝ, са нещата, които правят от идеята иновативен продукт, носещ печалба.

Какво печели и какво губи бизнесът от промените днес?

Губи само, ако не успява да се адаптира, а печели винаги, когато нещо ново се появи и бизнесът успее да го използва правилно. Идеален пример за това е Интернет и в частност социалните канали, които бизнесът съумя да използва за повишаване на доверието в дейността си.

Смятам, че всяка компания, която не успява да използва адекватно иновациите, които ни заливат ежедневно, ще търпи загуби. Конкуренцията в момента е изключително агресивна и наказва подобни пропуски, а клиентите стават все по-изискващи и информирани. Тази среда не търпи мудността и всяко застояване на едно място е равно на изоставане и падане зад борда.

Ако забелязвате, рядко се среща компания, която да няма развити или поне стартирани социални канали, било то във Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube и други. Вече значително се увеличава и броят на бизнесите, които следят поведението на онлайн потребителите и създават различни методи за привличането им, като реални клиенти. Пример може да се даде и с мобилните версии на сайтовете и приложенията, които се свалят.

За мен истината е една – промяната никога не може да бъде нещо лошо. Лош може да бъде единствено подходът към нея и липсата на гъвкавост.

Как оценяваш развитието на ИТ технологиите в България?

В сравнение с всички други сектори от икономиката, IT секторът търпи най-силно развитие. И това е съвсем логично, защото страната ни има доста добри кадри. Смятам, че тази тенденция ще се задържи и в бъдеще. Като човек, работещ в този бранш, наблюдавам все по-голям интерес от международни компании да използват услугите на специалистите ни тук.

Всички знаем, че българинът е доста конкурентен, говорейки за високи технологии. Това се доказа за пореден път преди няколко месеца, когато екип от български специалисти в оптимизирането за търсачки (SEO), от който имах удоволствието да бъда част, спечели първо място на международно състезание в тази сфера, в което участваха над 100 отбора от цял свят.

Какво според теб трябва да притежава един предприемач, за да стартира собствен бизнес?

Думата „предприемач“ не означава само човек, който създава бизнес и го развива, тя е също така и определение, което се дава за хората, виждащи възможностите, преценяващи риска и водещи екип след себе си.

Нужно е да има идея, която е реализируема и различна, нещо, което е ново и си струва да бъде развито. Нужна е силна воля и мотивация, защото няма какво да се заблуждаваме и залъгваме – в момента нещата се случват много трудно. Явно ни се е паднало да живеем в интересни времена (смее се). Спънките са много, но с търпение, намиране на правилния подход и малко късмет, вярвам че резултатите – рано или късно, идват.

Съветвам всички да се поинтересуват и от възможностите, които в момента предлагат оперативните програми. Съществуват различни проекти, съфинансирани от европейските фондове, които могат да бъдат полезни на малкия и средния бизнес. Компанията ми ADX.BG например, работи по един от тези проекти и в момента обучава млади висшисти за работа в областта на интернет маркетинга. По този начин имам възможност да работя в бъдеще с хора, в които съм инвестирал много часове труд.

Кое е най-важното качество на успешния предприемач?

Не мога да бъда категоричен за точно определено качество, но мога да дам един глас повече за смелостта. Хората с изразена борбеност и хъс успяват да пробият по-бързо. И както казваше един преподавател по предприемачество: Ако ти стиска, може и следващия Google да оглавиш. Нужни са и много други неща, но определено страхът и нерешителността се оказват най-често спирачките при хората.

Как съчетаваш работата с личния си живот?

Трудно, но мисля, че успявам. Все пак, още не са ме изгонили от вкъщи (смее се). Гледам животът ми да не се изчерпва с работата. Дори и професионално погледнато, пренатовареното съзнание не е продуктивно. Затова след работа отделям необходимото време за почивка и за нещата, които ме разтоварват.

С какви съвети ще се обърнеш към бъдещите предприемачи?

Винаги съветвам точно определени неща, които вярвам, че помагат на хората, тръгнали по този път:

  1. Никога не се отказвайте и вярвайте в идеята си, независимо кой какво мисли и казва. За разлика от вас, другите нямат такава.
  2. Преди да започнеш каквото и да е, извоювай свободата си. Излез от кръга на това да дължиш нещо. Свободното съзнание е винаги по-креативно.
  3. Влизайте в детайлите, които съставляват идеята ви и винаги имайте план, по който да се движите.
  4. Ако ще работите в екип, обградете се с професионалисти и хора, готови да ви следват.
  5. Мислете винаги позитивно, защото негативното мислене ви очертава рамки, които ще ви попречат в развитието.
  6. Трупайте знания и пробвайте винаги наученото. Знайте, че грешките и трудностите са естествени елементи от успеха. Възприемайте ги като нещо нормално, защото без тях няма как да разберете, дали правите нещата правилно.

Мисля, че това е, което мога да кажа на всеки един предприемач, който се е решил да започне. Моят най-силен призив би бил: Не чакайте, започнете днес и веднага, защото няма причина да не го направите. Любимият ми цитат е „Съдбата обича смелите“.

Благодаря ти за това интервю. Присъствието на сайта ви е голяма чест за мен. Пожелавам ви все така да се движите напред. Успехи от мен!

Благодаря ти Банко за пожеланието и чудесното интервю! От името на екипа ни, сърдечно ви желая успешни бизнес реализации! Вярвам в предприемаческите ви способности с Coolice, както и в смелчагите, поддържащи развитието на Предприемач.ком.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Едно мнение за “Креативен предприемач: критичните моменти са просто част от всекидневието на всеки бизнес

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.