Коронакризата – заплаха или възможност за бизнеса?


Плячка или ловец – където е волята, там е пътят

Липсват клиенти. Продължават фиксираните разходи. Бъдещето е под въпрос. Намирането на нова работа е лукс.

Целта в тази кризисна ситуация е да се изнамери алтернатива, вместо да се възприема коронакризата не като жертва – да се съкрати и затвори бизнеса, а като възможност – икономиката се срива, но моментът е изгоден за инвестиране в иновации, за да излезе бизнесът от заплахата.

бизнес криза

Физическите магазини могат да се преориентират към електронни такива. Пандемията от коронавирус привлече стотици купувачи онлайн за първи път. EMarketer изчислява, че продажбите на електронна търговия ще скочат с 16,9% тази година – много повече от предпандемичната прогноза от 8,8%.

За ресторантите с лоялни клиенти съществува алтернатива като да предлагат услуга за доставка по домове. Доставките все още съставляват миниатюрен процент от начина, по който се храним.

Таксиметровите услуги имат избор за допълнителна доставка, например до ресторанти, които се нуждаят от нея сега. Или да бъдат алтернатива на куриерските услуги. Или сами да купуват и доставят храна.

Собствениците на фитнес зали биха могли да организират онлайн групови или индивидуални видео уроци за това как се тренира правилно. Като същевременно да качват видеоклиповете и на английски с месечен абонамент.

Притежателите на бар – по стъпките на фитнес центровете, като се съсредоточат върху смесването на напитки или приготвянето на перфектното кафе. Ако имат талант или квалифицирани служители, би било пропуск да не го приложат.

Агенциите за събития имат алтернативен избор като организиране на онлайн концерти, обучения или конференции, както да привлекат и художници. Или просто да разширят бизнеса си с Weemss, Jitsi Meet или Zoom.

Настоящата коронакриза е най-подходящото време за правене на бизнес

Рецесията създава проблеми. А проблемите създават възможности. Това позволява на бизнесите да излязат с нови идеи за услуги или продукти, решаващи проблем. И благодарение на това ще бъдат първите (или едни от първите) на пазара.

По-евтин маркетинг. По време на пандемията Covid-19 се отчита рязък спад в рекламните тарифи. Тъй като много компании са напуснали пазара и стотици други в този момент не инвестират в реклама, рекламното пространство не е препълнено, което автоматично намалява рекламната цена.

Знаете ли кое е общото между компании като General Motors, Burger King, CNN, Uber и Airbnb? Всички те са създадени по време на икономическа криза:

  • General Motors – 1908 (финансова паника от 1907);
  • Burger King – 1953 (рецесия) ;
  • CNN – 1980 (инфлацията в САЩ достига 15%);
  • Airbbnb – 2008 (глобална финансова криза през 2007-09);
  • Uber – 2009 (глобална финансова криза през 2007-09);
  • Според проучване на фондация Ewing Marion Kauffman от 2009 г., около 57% от компаниите на Fortune 500 са създадени по време на криза.

Доказателство, че по време на криза могат да бъдат създадени най-силните бизнеси, тъй като трудната икономическа среда ги прави по-гъвкави за години напред.

Плячка или ловец – коя алтернатива ще изберете?


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.