Начините, по които да се предпазим от кибертероризъм

кибертероризъм

Когато стане дума за кибертероризъм, много малко хора могат да дадат точно определение на това понятие. Буквалното му значение е виртуална атака, основната цел на която е внушение на тревога и страх, с помощта на компютърни мрежи, свързани с Интернет.

В днешно време милиони хора стават жертва на кибертероризъм, както и стотици правителства, и организации. Затова се взeмат предпазни мерки, като се създават държавни служби, които да защитават правата на хората и личната им информация в интернет пространството.

Главната цел на кибертерористите е достъпването на лични, конфиденциални, чужди и трудно възстановими данни, с помощта на които се осъществява изнудване. Интернет атаките се структурират по следния начин: избор на цел, разучаване, откриване на уязвимост и експлоатирането ѝ.

Накрая – извършване на зловредните действия. Инструментите, които се използват най-често, са вируси (зловреден код), логически бомби, шпионски софтуери и други.

В социалните мрежи дебнат безброй скрити опасности, като голяма част от потребителите им не са запознати с тях. Интернет пространството е лесна мишена за наблюдаване и събиране на лична информация, крадене на самоличност, както и проводник за разпространяване на радикални идеи, клевети и омраза.

Според доклад от проучване на нагласи и познания на младите хора за безопасност в Интернет, повечето от подрастващото поколение не знае как да се предпази от виртуалните атаки. Резултатите от доклада са вследствие от проведена анкета в университети и училища на хартиен вариант, както и в електронна форма.

Съветите, които трябва да спазват всички сърфиращи в Интернет, са доста прости, но оказват голяма ефикасност върху съхранението на личните им данни, като ги предпазват от различни атаки.

Един от най-важните и ефикасни методи за защита е честата смяна на паролите, които използваме за нашите акаунти. Както и да не ги споделяме с никого. Използването на различни пароли в съответните уеб платформи също е ефикасно средство за сигурност.

Вирусите, които доста рядко могат да бъдат засечени от антивирусните програми, често се появяват чрез съмнителни писма. Затова не отваряйте писма, които не очаквате и нямат адекватна тема, с безименни обръщения, както и с непознат за вас имейл адрес.

Често кибер атаките не са с цел уронване на достойнството, а с придобиване на материални облаги, най-често финансови. Лесен начин за печелене на пари и почти непроследим.

Фишингът е един от ефективните методи за събиране на информация относно кредитни карти и други разплащателни средства. Затова оперирайте единствено с проверени финансови платформи, контролирайте редовно състоянието на сметките си и използвайте виртуални карти за интернет разплащания.

Основни съвети, които може да получите, както и да предадете на вашите деца, роднини и познати:

  1. Не предоставяйте лични данни на непознати, както и не споделяйте прекалено много информация за себе си в социалните мрежи.
  2. Ограничавайте видимостта на снимките, които споделяте с хората в интернет пространството.
  3. Задавайте им настройки за достъпност в кръга на вашите приятели.
  4. Не кореспондирайте с хора, които не познавате.
  5. При най–малка подозрителност за злоупотреба с вашите данни, самите вас или дори с вашите познати, подайте сигнал до съответните органи и не спестявайте важна информация, която може да се окаже от съществено значение.
  6. Ограничете до минимум Internet Explorer. Не е актуализиран и много уязвим. Вместо това използвайте Chrome, Edge или Firefox.
  7. Избягвайте уеб сайтовете, които не са защитени.
  8. Поставяйте родителски контрол, като избирате сами сайтовете, които вашите деца да посещават.
  9. Предразполагайте ги да споделят с вас събитията от ежедневието си и това, което им се случва в интернет пространството.

Тези прости правила биха могли да предпазят вас, вашите деца и познатите ви от неприятни последици от кибер атаки. Запознайте се със съответните органи за защита от кибертероризъм. Внимавайте какво и с кого споделяте.

«Независимо дали срещу вас се провежда кибер атака извън България, Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT Bulgaria) е институцията, която може да подаде сигнал към аналогичния център за сигурност в страната, от която се провежда атаката, а съответният CERT в тази страна може да задейства нейните правоохранителни служби.» CIO България

author

Александра Тошкова

Александра е родом от град Враца. Завършила е езикова гимназия „Йоан Екзарх“ с профил английски и немски език. Понастоящем живее в София като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Информатика. От ранна детска възраст се занимава с изучаването на информационните технологии, като е участвала в редица състезания и обучения. В свободното си време обича да проучва разни неща, които привличат вниманието ѝ. Имейл за връзка: saaniii[@]abv.bg

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.