Изработка на продаваща лендинг страница


По-лесен избор за таргетирана аудитория или как работи лендинг страницата

Лендинг (целевата) страницата има само една страница, композирана от блокове – няколко на брой. Най-съществената разлика между класическата и целевата страница е, че при втория тип посещението завършва, след като потребителят отговори положително на съответната call to action функция. От друга страна, при стандартния уеб сайт, потребителят се натъква на огромно количество допълнително съдържание.

Често това води до безрезултатност на конкретна цел – например да купи, да се регистрира и т.н. Точно обратно са нещата при лендинг страницата. Тук потребителят не е препращан към различни звена и подкатегории в сайта. Докато разглежда съдържанието и снимките в страницата, той чисто и просто забелязва и насочващите го към действие опции. Най-често тези действия могат веднага да се извършат. С една дума – целевата страница е по-оптимална от стандартната страница.

Нека се вгледаме по-надълбоко в логиката на потребителя, докато пазарува. Сигурно се досещате, че в повечето случаи той не иска нищо повече от това да му се предложи онова, което търси, т.е. без никакви допълнителни разяснения и увещания. Това обаче не означава, че потребителят не желае все пак да има представени доводи защо продуктът, който си закупува е толкова добър, колкото се описва.

Върнете се сега на стандартния сайт, изграден от няколко страници, които по един или друг начин отвличат вниманието на потребителя. Така той дори може да си тръгне от сайта, без да купи нещо – чисто и просто, защото ще забрави да го направи.

Този развой на събитията обаче не би се случил при лендинг страницата. Тя има за функция възможно най-бързо да предложи и продаде стоката, от която един или друг потребител има нужда и желае да купи. Общо взето, целевите страници не са нещо ново и са популярни навсякъде. Естествено, те си имат предимства и недостатъци.

Главният минус на лендинг страницата се състои в това, че тя не би могла изцяло да замени стандартния уеб сайт в рекламната кампания. Това е нормално, защото в крайна сметка целевият сайт продава, а не информира. От друга гледна точка бюджетният трафик, прииждащ при стандартния сайт, не би могъл да е чак толкова оптимален за конверсията на целевата страница.

Подобен резултат е наличен, когато са привлечени просто потребители, а не такива, търсещи да купят определена стока. И обратната тенденция също важи – целевата страница не би могла да доведе голям поток от потенциални клиенти така, както класическата може.

И все пак главният минус на целевата страница би могъл да бъде възприет и като основен плюс. Както вече ви споменахме, тя е изключително ползотворна, когато имаме за цел да продадем нещо. Ако настроим целия трафик към нея, възможността от продажби се увеличава, както и броят купувачи.

Това пък прави по-лесен изборът ни за таргетирана аудитория – кои клиенти да включим към привличането. Потребителите също са доволни, защото моментално намират търсените от тях продукти. Накратко: оптималността на продажбите в Интернет чрез функциите на целевата страница зависи от трафика, който тя носи, както и от свойството ѝ да мотивира хората да пазаруват.

За максимални резултати и мащабен трафик е добре да се вложат средства в реклама. Тя е основното съдържание на самия лендинг пейдж в Google Adwords. От тук идва и още една зависимост – за да бъде една целева страница успешна, нейната конверсия трябва да е поне 3%, като точната цифра се определя от сферата на бизнеса.

Чрез добрата конверсия се получава и добрата печалба, както и бързото избиване на вложените в реклама пари. Между другото, класическият сайт е с около 0,5% стандартна конверсия, което го прави далеч по-малко ефективен от целевата страница за онлайн търговия.

Същност на лендинг страницата

Целевата страница, позната още и под името лендинг пейдж (Landing Page) представлява тази страница, към която потребителят е отведен, след като се натъкне на някаква реклама. Това са сайтовете подобни на платените Google AdWords линкове, към които има специална банерна връзка.

Изработката на работеща лендинг страница зависи от определени фактори:

  1. Перфектно зададена цел. Това може да бъде търговия на продукти, заявка за абонамент или даунлоудване.
  2. Така наречената функция call to action има за цел да мотивира потребителя да извърши определено действие – да купи, да заяви, да се регистрира или да даунлоудне.
  3. Семпъл и респонсив дизайн.
  4. Точни и добре оформени (не прекалено дълги) текстови блокове. Те трябва да са на език, който ползвате вие, за да привлечете изгодата към себе си.
  5. Избягване на всякакви фактори, които разсейват потребителя – като стандартните менюта.

Преимущества на лендинг страницита

  1. Заинтригува аудиторията максимално.
  2. Рекламата ѝ е с далеч по-голяма степен на конверсията.
  3. Мотивира потребителя да осъществи един от call to action призивите.

Рекламата ви ще е успешна само тогава, когато тя достигне до потребителя и той разбере какво точно предлагате. От тази гледна точка целевата страница силно разчита на оптимален масов достъп до нея.

Важно е целевата страница да има скоростно зареждане – в това число и на мобилните устройства, където тя да е толкова интересна и оригинална, колкото и при преглед на PC. Така степента на ROI – възвръщаемостта и надскачането на инвестицията – ще бъде с висока степен.


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.