Факторите, които трябва да се вземат предвид при инвестицията в инвестиционно злато и сребро


Докато се движим към постпандемичен свят, стотици инвеститори проучват начини да се подготвят за бъдещи несигурности. Решението за някои може да включва инвестиране в благородни метали, като инвестиционно злато и сребро.

В различна степен и двата метала могат да осигурят защита по време на потенциален икономически и/или пазарен спад, както и по време на продължителни периоди на нарастваща инфлация. Разбирането на разликата между начина, по който се използват, тяхната икономическа чувствителност и техническите им характеристики може да помогне да се определи от кой метал да се възползвате най-много.

И златото, и среброто имат достатъчно ценни качества, за да ги направят интелигентна стратегическа инвестиция. И тук възниква въпросът: В какво има повече смисъл да се инвестира?

инвестиционно злато или сребро

Среброто може да е по-тясно свързано с глобалната икономика

Половината от наличното сребро се използва в тежката промишленост и високите технологии, включително смартфони, таблети, автомобилни електрически системи, соларни клетки и много други продукти и приложения. В резултат на това среброто е по-чувствително към икономически промени от златото, което има ограничена употреба извън бижутата и инвестиционните цели. Когато икономиките растат, търсенето на сребро също расте.

Среброто може да бъде по-добър хедж срещу инфлацията

В исторически план и златото, и среброто са постигнали солидни печалби, когато инфлацията в САЩ се покачва, отчасти защото нарастващите цени на стоките и услугите често съвпадат с отслабването на щатския долар.

И двата метала се оценяват в щатски долари, така че когато стойността на долара пада, златото и среброто обикновено се повишават, тъй като стават по-евтини за закупуване с други валути. Като се има предвид по-високото индустриално търсене, среброто има тенденция да поскъпва повече от златото на фона на нарастващата инфлация и спад на долара.

Среброто е по-нестабилно от златото

Променливостта на цената на среброто може да бъде два до три пъти по-голяма от тази на златото за даден ден. Докато търговците могат да се възползват от това, подобна нестабилност може да бъде предизвикателство при управлението на инвестиционния риск.

„Тази нестабилност може да се превърне в по-високи краткосрочни печалби, но често носи риск от по-големи недостатъци“, споделя Никълъс Томпсън, ръководител отдела за търговия с физически благородни метали на Morgan Stanley – мултинационална корпорация за инвестиционно банкиране и финансови услуги.

Златото е по-мощен диверсификатор от среброто

Среброто може да се счита за добър диверсификатор при инвестициите с умерено слаба положителна корелация с акции, облигации и стоки. Златото обаче се счита за по-мощен диверсификатор.

То никога не е свързано с фондовия пазар и има много ниски корелации с други основни класове активи. За разлика от среброто и индустриалните основни метали, златото е по-малко засегнато от икономически спадове, тъй като промишлената му употреба е доста ограничена.

Среброто е по-евтино от златото

Среброто е много по-евтино от златото, което го прави по-достъпно за малките инвеститори. За тези, които тепърва започват да изграждат своите инвестиционни портфейли, цената на среброто може да направи самия метал по-добър избор за инвестиция.

Една от основните атракции на златото и среброто е, че и двете могат да бъдат закупени в различни инвестиционни форми. За разлика от акциите и облигациите, златото и среброто могат да бъдат закупени като физически активи, под формата на кюлчета или монети, които се съхраняват частно или в сейфове, или трезори.

„Притежаването на злато или сребро във физическа форма носи удовлетворение на инвеститорите, които искат да притежават нещо материално, което може да бъде тяхно собствено“, казва Томпсън.

Притежаването на кюлчета и монети има и недостатъци. Инвеститорите често плащат надбавка към цените на златните и сребърните инвестиционни монети поради маркировките за производство и разпространение. Разходите за съхранение и дори застраховката също трябва да бъдат взети под внимание.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.