Няколко важни характеристики на геймърските монитори


Мониторите, които се смятат за най-подходящи за игри от запалените фенове на гейминга, имат някои специфични характеристики, на които трябва да обърнете внимание преди покупка. Именно с тях ни запознават колегите от Monitori.bg.

монитори за игри

Скорост на опресняване

Честотата на опресняване е колко бързо мониторът може да промени изображението си – да, дори в нашата технологична епоха видеото е просто набор от все още променящи се неподвижни изображения. Скоростта, с която се променя показаното изображение, се измерва в херци (Hz). Ако имате 120 Hz дисплей, например, той може да се опреснява 120 пъти в секунда. 60 Hz монитор прави половината от това, 60 пъти в секунда, а честотата на опресняване от 144 Hz означава, че може да се променя 144 пъти в секунда.

Повечето монитори в света днес имат стандартна честота на опресняване от 60 Hz. Най-популярните монитори за игри обаче имат честота на опресняване от 120 и 144 Hz. Колкото по-висока е честотата на опресняване, толкова по-лесно се играе една игра на екрана, ако приемем, че графичната ви карта е достатъчно мощна.

G-Sync и FreeSync

Ръка за ръка с честотата на опресняване са Nvidia G-Sync и FreeSync от AMD. Всяка компания за графични карти приема своя собствена версия на технологията с променлива честота на опресняване (наричана още адаптивна синхронизация). Това е ситуацията, когато графичната карта и мониторът синхронизират своите честоти на опресняване, за да осигурят по-последователно и по-гладко изображение.

Когато една графична карта изпрати повече кадри, отколкото мониторът може да изведе, картината не е удобна за гледане – части от текущото и следващото изображение се показват на екрана едновременно.

Това не само води до лошо игрово изживяване, но също така може да ви причини главоболие или дори гадене, ако сте чувствителни към него.

Така че адаптивното синхронизиране е страхотно, но трябва да имате графична карта, която поддържа технологията, преди да заработи. Като цяло това означава, че всеки с Nvidia GeForce карта трябва да търси G-Sync монитор, а всеки с графична карта AMD Radeon използва FreeSync.

Има обаче светлина в тунела, защото някои монитори FreeSync също поддържат G-Sync. Това е страхотна новина, тъй като мониторите FreeSync обикновено са по-евтини от техните колеги G-Sync. Има само няколко монитора FreeSync, които са „съвместими с G-Sync“, така че не забравяйте да проверите отзивите, за да видите колко добре G-Sync работи на FreeSync, преди да купите.

TN и IPS матрици

Като цяло има два основни типа технологии за дисплейни панели, които ще срещнете, когато купувате нов монитор: TN и IPS. Няма да навлизаме в подробности какво означават тези термини и как работят. Всичко, което трябва да знаете, е, че TN панелите предлагат едни от най-добрите времена за реакция за игрови монитори. Разликата е, че много хора се оплакват, че цветовете на TN панелите изглеждат по-избледнели или „измити“.

TN екраните също обикновено имат по-лоши ъгли на видимост, така че ако не сте на правилното място пред монитора, няма да видите същото количество детайли и някои обекти може да не са толкова видими по време на тъмни сцени.

Мненията се различават за най-добрия тип панел. Добра идея е да отидете в магазина и да ги разгледате, за да видите разликите между TN и IPS лично.

HDR

Високият динамичен обхват (HDR) е важна характеристика на съвременните монитори. Ще го намерите предимно в 4K UHD монитори, но HDR може да се използва с други разделителни способности. HDR позволява по-широка гама от цветове на дисплея. В резултат на това цветовете изглеждат по-живи на екрана, а ефектът е невероятен.

В много отношения HDR е дори по-добра функция от 4K. Ако търсите монитор 1080p, например, и попаднете на такъв, който има HDR, си струва да помислите. Въпреки това, трябва да проверите отзивите отново, за да видите дали функцията си заслужава. HDR е първокласна функция, което означава, че ще платите първокласна цена – а кой би искал да плати за некачествен HDR?


author

Интер Реклама

Интерактивен информационен проект за бизнес, маркетинг, реклама, уеб тенденции и прессъобщения в Интернет.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.