Графичен дизайнер: дейности и функции


графичен дизайнер

Характеристики на длъжността графичен дизайнер

Една от най-забавните и същевременно трудни модерни професии е тази на графичния дизайнер. Тя дава възможността специалистът да развие творческото си мислене, както и да създаде уникален продукт, но от друга страна е свързана с непреходното усещане, че винаги финалът може да не се хареса на отсрещната страна. И какво по-нормално от това – различни хора с различно възприятие.

Много често дизайнерският вкус не съвпада напълно с този на клиента и се започват редицата опити за приспособяване на продукта към клиентските предпочитания.

Основни функции на графичния дизайнер

  1. Графичният дизайн има за цел да визуализира основната идея на посланието по недвусмислен и директен начин. Използват се различни графични елементи, които да очертаят формата на посланието и да го направят достъпно и лесно за разбиране от хората, към които е насочено.
  2. Графичният дизайнер не създава рисунка, снимка или илюстрация, напротив – създава нещо повече от комбинацията на всички тези елементи.
  3. Графичните дизайнери разработват цялостния дизайн и дизайн на реклами, брошури, списания и всичко, което изисква визуализация. Тези хора работят както с текст, така и с изображения, комбинират изкуство и технологии, за да създават продукти. В техните ръце е задачата да изберат вида, шрифта, размера, цвета и дължината на рекламното съобщение, като си сътрудничат пряко с копирайтъри, редактори и отговорни за крайния продукт хора на други позиции.

Изисквания към графичния дизайнер

  • подходящо за професията образование;
  • владеене на английски или друг чужд език;
  • отлични компютърни умения, работа с Photoshop, Аdobe InDesign или други подобни;
  • творческо мислене, креативност, отговорност.

Качества на графичния дизайнер

  1. Креативност и творческо мислене – със сигурност един графичен дизайнер трябва да впечатлява с креативността си, която да пренася и върху създаването на продукта.
  2. В крак с новостите – всеки добър дизайнер познава на високо ниво редица програми за обработка и е запознат с възможностите и недостатъците им при използване.
  3. Умело справяне със сроковете – за всеки един професионалист, независимо от сферата му на дейност, от основно значение е да бъдат спазвани сроковете за работа. При графичните дизайнери това е от особено значение, предвид дейността им, а именно това, че са в пряка колаборация с различни медии, зависят от срокове, зададени от рекламни портали и работят съвместно с други отдели.
  4. Добро цветоусещане – несъмнено, за да се създаде добър краен продукт, е необходимо добро усещане за цветовите комбинации и възможности, които да направят визията добре изглеждаща.
  5. Концентрация и наблюдателност – всеки един детайл трябва да бъде добре изработен и поставен, и съотнасящ се към останалите. Дори най-малката грешка при създаването на графичен продукт може да бъде забелязана.

Къде работят графичните дизайнери

Графичните дизайнери са необходими във всички сфери на дейност на различни предприятия – от телекомуникационни компании до компании за обучения, рекламни агенции, печатни и онлайн медии и други. И това не е всичко – избирайки професията на графичен дизайнер, вие ще можете да я упражнявате от всяка точка на планетата по свой собствен график, ако това е вашето предпочитание.

Отговорности на графичния дизайнер

  • създава и обработва изображения и отделните елементи за тях, трансформира ги в различни формати;
  • изработва материали за печат и ги подготвя за електронна публикация;
  • проектира брошури, каталози, календари и други, съчетавайки изображения и текст;
  • изгражда фирмен стил – лого, визитки, бланки и други;
  • участва в изработката и дизайна на фирмени сайтове.

Заплата на графичните дизайнери

Предвид нивата на работната заплата в България и тенденциите за заплащане през 2020 година, средната работна заплата на графичния дизайнер варира между 885 и 1800 лева. Работещите като графични дизайнери жени са 59% , в сравнение с мъжете, чийто процент е 41.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.