Рекламата във Фейсбук: предимства и недостатъци

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.

facebook реклама

Социалните мрежи се утвърдиха като новите, но вече основни и важни интернет среди, в които съвременният предприемач и бизнесмен рекламира своите продукти, услуги, компания, кауза, идеи и т.н. Фейсбук безспорно се нарежда на първо място по осъществена (в това число и печеливша) реклама днес. Какви са ползите и кои са недостатъците на рекламата във Фейсбук е днешната тема на краткия ни анализ.

Предимства:

 1. Повече лийдове. Според маркетолозите броят на лийдовете може да се удвои още през първата седмица от проведената нова рекламна кампания в рамките на социалната мрежа Фейсбук.
 2. Възможност за по-дълбоко таргетиране. Фейсбук предоставя огромен обем информация за потребителите, благодарение на която бизнесът може максимално конкретно да таргетира аудиторията си. Не само демографски, но и изцяло лични данни за основните интереси, хобита и дори история на покупките, могат да бъдат получени след успешно рекламиране в социалната мрежа.
 3. Самостоятелност. С други думи: за даден бизнес рекламата във Фейсбук може да е напълно достатъчна. Така се пестят и ресурси, и пари от общия ресор, предназначен за рекламната кампания.
 4. Сравнително евтина. Рекламата във Фейсбук безспорно е сред най-достъпните и бързо показващи резултати, начини за промотиране на продукт или цял бизнес.
 5. Възможност за тестове на различни рекламни подходи без кой знае какви загуби от неуспешните тестове.
 6. Точна статистика за активността както на индивидуалния потребител, така и обща картинка на реакцията на аудиторията.
 7. Лесна и достъпна – не са нужни почти никакви специални умения и знания за изготвянето на рекламната стратегия.
 8. Създава се близост с аудиторията. Факт е, че присъствието в социалните мрежи дава възможност на бизнеса да се доближи максимално до своя потребител.

Недостатъци:

 1. Множество фалшиви кликове. Те ще ви струват пари и изгубено време. Най-често става въпрос за фалшиви профили, но също така и за потребители с безразборно кликане на реклами.
 2. Ниски конверсии, ниско CTR.
 3. С времето facebook рекламата се превръща в предизвикателство точно поради факта, че е толкова популярна. С други думи, креативният подход е задължителен, тъй като става все по-трудно да се привлече вниманието на фейсбук потребителя.
 4. Няма наличен отдел по поддръжка и връзка с клиенти.
 5. Необходимост от цял екип или отделен човек да се посвещава на нея. Facebook рекламата изисква постоянно менажиране, тя не е пасивна и веднъж пусната, трябва постоянно да се следи и подновява.
 6. Подходяща предимно за бизнесите, които работят с директни клиенти – B2C, но не и за бизнес към бизнес – B2B.
 7. Фейсбук рекламата все още страда от значително негативно мнение от страна на онази част от аудиторията, която възприема рекламата в социалната мрежа за натрапчива и нежелана.
WhitePress
» Международна платформа за разпространение на съдържание, свързваща дигитални PR и медийни агенции и рекламодатели със собственици на уеб сайтове и инфлуенсъри.

author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.