Единствено с позиции се измерва SEO успехът

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.

Дискусия с Теодор Захариев

Дискусия с Теодор Захариев

Експериментатор по душа и енергично отдаден на мисията да класира все повече сайтове в Google, Теодор Захариев открива страстта си към SEO оптимизацията и онлайн маркетинга през 2010 година. Блогва ценно за потребителите съдържание в SeoTeo.info и работи като SEO оптимизатор в Уеб Дизайн Студио Кипо. Лектор е на SEO конференция 2014/2015, E-Manager Варна, SEO курсовете на Telerik и ItAcademy, а също така и оценител на SEO проектите в SoftUni. Още за Тео може да се информирате от публикацията SEO бизнесът на Теодор Захариев.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

За мен SEO е едно страхотно удоволствие. Когато видиш сайта на първо място, усещането е сякаш си постигнал нещо наистина значимо. Това усещане го има и до ден днешен, независимо дали говорим за мои проекти или клиентски сайтове. Другото, което ме радва е, когато клиентите ми продават и са доволни. Разбира се, SEO е едно сравнително добре платено занимание. Общо взето съм намерил перфектната работа за себе си.

Как следиш промените в алгоритъма?

Промените на алгоритъма се случват непрекъснато и ако започнеш да следиш всеки ден за многобройните глупости, които се пишат, ще се побъркаш. Тайната е да отделяш вниманието си само за четене на кейс стъдита и експериментиране със собствени проекти. Всичко друго е излишно.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

Най-често ползвам Majestic, защото ми дава нужните данни да преценя дали един домейн има качествен линк профил. За анализ на ключови фрази ползвам SerpStat, както и за подобряване на вътрешната оптимизация и наличието на важни ключови фрази и синоними. За откриване на технически проблеми и OnPage одити използвам Screaming Frog SEO Spider.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Идеална скорост няма. Не напразно Google определят зареждането на даден сайт не в секунди, а по тяхната скала от 1 до 100. Винаги има ресурси, които са важни и няма как да бъдат пропуснати. Това е за мен най-важният фактор. Не се ли подобри скоростта на сайта, не се ли изнесат скриптове в отделни файлове и не се ли реализира техническият одит, рядко се наемам да правя абонаментно SEO на дадения сайт.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

Разбира се. По този начин ти предпазваш клиентите си, а което e важно за тях, е важно и за Google.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Не мисля. Уеб сайтът е най-приоритетен. А и да е така, то зависи от конкретната ниша и това доколко социалните мрежи отговарят на потребителското търсене.

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Само и единствено позиции. Това може да измери SEO успеха. Разбира се, има и други показатели като Majestic Trust flow, Citation flow, linking root domains, domain authority и много други, които показват качеството на домейна. Що се отнася до конкретния успех на фирмата, която използва SEO услуги, той се измерва единствено в ROI.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Първо бих го попитал какъв бюджет има, какъв е сайтът, каква е аудиторията и т.н. Най-разпространеният и евтин вариант е да се направи адаптивен (responsive) дизайн. Ако клиентът иска да се отличава от останалите и е готов да похарчи висок бюджет, бих го посъветвал да използва Dynamic Serving.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Тя вече е. Можете да забележите, че търсенето през мобилно устройство се различава много от това при Desktop. Това малко или много ще образова клиента, че SEO не е само линкове и текстове. 🙂

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Разбира се, че не! Това е долна измама, но за всеки влак си има пътници (балъци).

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Амм, сериозно? Платена? Не. 🙂

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Мнението ми е, че са ефективни спрямо конкретни ниши и че трябва всяка една страница от сайтовете ни да изглежда малко или много като лендинг страница – лесна поръчка (с един клик), много call to action и изчистен код, който се рендира и зарежда бързо.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Виждаме, че Google съумява да разпознае всякакви видове съдържание, полезно за потребителя. Не е от значение колко пъти се повтаря ключовата фраза в текста. Важно е текстът да е формулиран семантично и да предложите на потребителя разнообразен тип съдържание – видео, листи, текст с правилна структура на „H“ таговете, оптимизирани изображения, инфографики и т.н.


Интервюирал: Петя Младенова

WhitePress
» Международна платформа за разпространение на съдържание, свързваща дигитални PR и медийни агенции и рекламодатели със собственици на уеб сайтове и инфлуенсъри.

author

Petya Mladenova

Интернет предприемач и уеб девелопър. Онлайн реклама и PR. Посвещава времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.