Дигитален маркетинг и отличията от интернет маркетинга


дигитален маркетинг
Днес класическият маркетинг предава щафетата на дигиталния маркетинг и тази тенденция се развива активно благодарение на многобройните цифрови технологии, които ни заобикалят. Дигиталният маркетинг е решаващ фактор за успех и развитие в бизнес сферата с неоспорими конкурентни предимства.

Какво е дигитален маркетинг:

  • интегриран подход за популяризиране на компанията, нейните продукти и услуги в дигитална среда, обхващаща и офлайн потребителите, използващи мобилни телефони, игри и други цифрови комуникации;
  • интегриране на голям брой различни технологии (социални, мобилни, уеб, CRM-системи и др.) с продажби и обслужване на клиенти;
  • осигуряване на постоянна и качествена двупосочна комуникация между рекламодателя и крайния потребител на продукта/услугата;
  • умение да се съчетават технологии и човешки ресурси, като се спазва точния баланс, въз основа на нуждите на целевата аудитория и свойствата на предлагания продукт;
  • феноменална динамика на растежа и постигане на поставените маркетингови цели;
  • възможност да бъдете релевантни за пазара, да оценявате и анализирате резултатите от популяризирането, да реагирате гъвкаво на нуждите на клиентите и да коригирате вашия продукт или услуга.

Фактът, че цифровите технологии са решаващ фактор за успех и напредък във всяка област на бизнеса, давайки неоспорими конкурентни предимства, може да се отнесе и за интернет маркетинга.

Например рекламната агенция Fresh Ideas успешно прилага и двата вида маркетинг, тъй като има широк спектър от дейности: от реклама, насърчаваща бизнеса на клиентите във формата на печат, външна реклама, дигитален, виртуален сегмент – до производство на сувенири, видеоклипове и организиране на събития.

С какво се отличава дигиталният маркетинг от интернет маркетинга?

Интернет маркетингДигитален маркетинг
Сфера на въздействието върху целевата аудитория:Онлайн сфераОнлайн + офлайн
Канали за разпространение:Интернет каналиВсички видове цифрови канали (интернет, мобилни приложения, цифрова реклама, таблети и конзоли за игра, цифрова телевизия и т.н.)
Целева аудитория:Всеки с достъп до ИнтернетВсеки с достъп до Интернет + привличане офлайн – аудитория на онлайн пазара
Метод за комуникация с аудиторията:Имейл бюлетини, лендинг страници, уеб сайтове, реклама (органично търсене, банерна, таргетирана, контекстуална) и др.+ Цифрова телевизия, реклама в онлайн игри и мобилни приложения, месинджъри, интерактивни екрани, POS-терминали, локални мрежи на големите градове.

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.