Ключовите предимства на дигиталния маркетинг


Всеки маркетинг, който използва електронни устройства за доставяне на промоционални съобщения и измерване на тяхното въздействие, е дигитален маркетинг. Дигиталният маркетинг, наричан още интернет маркетинг, накратко е популяризирането на брандове за свързване с потенциални клиенти чрез интернет и други форми на дигитална комуникация.

Това обхваща не само електронна поща, социални медии и уеб реклама, но и текстови и мултимедийни съобщения като маркетингов канал. Всяка маркетингова кампания, която включва дигитална комуникация, се счита за дигитален маркетинг.

предимства на дигиталния маркетинг

Видове дигитален маркетинг

Content marketing (маркетинг на съдържанието) – стратегия, базирана на разпространението на ценно и подходящо съдържание до целевата аудитория. Както при всяка маркетингова стратегия, целта на маркетинга чрез съдържание е да привлече потенциални клиенти, които в крайна сметка се превръщат в клиенти. Но го прави по различен начин от традиционната реклама.

Social media marketing (маркетинг в социалните медии) – насочване на трафик и повишаване на осведомеността за марката чрез ангажиране на хората в онлайн дискусии. Най-популярните маркетингови платформи за социални медии са Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube.

Pay-per-click marketing/PPC (плащане на клик) – публикуване на реклама на определена платформа и плащане за нея всеки път, когато някой кликне върху нея. Всяка PPC кампания има едно или повече целеви действия, които потребителите трябва да предприемат, след като кликнат върху рекламата.

Имейл маркетинг – концепцията на е проста: изпраща се промоционално съобщение по имейл с надеждата, че потенциалната аудитория ще кликне върху него. Изпълнението обаче е много по-сложно. Стратегиите за имейл маркетинг обикновено имат за цел да постигнат една или повече от три основни цели: изграждане на лоялност, доверие или разпознаване на марката.

SEO – оптимизацията за търсачки технически е по-скоро маркетингов инструмент, отколкото форма на маркетинг. Често се определя като „наука и изкуство за създаване на уеб страници, привлекателни за търсачките“. Частта „наука и изкуство“ обаче е най-важната. SEO е наука, защото изисква да се изследват и измерват различни фактори, които допринасят за постигането на възможно най-високо класиране.

Ключови предимства на дигиталния маркетинг

Интернет е невероятно мощен в сравнение с традиционните маркетингови канали. Според Киров Инвест дигиталният маркетинг може да достигне до толкова широка аудитория и същевременно да се насочи към много специфични сегменти, като предлага редица ключови предимства.

Широк географски обхват – когато се публикува реклама в интернет, хората могат да я видят, където и да се намират, при условие че не е ограничена географски. Това улеснява ръста на обхват на дадения бизнес на пазара.

Количествени резултати – не винаги е опция да се попита клиента „Как ни намерихте?“ С дигиталния маркетинг проследяването на резултатите е лесно, като софтуерът и платформите автоматично проследяват броя на желаните реализации, които получавате, независимо дали са проценти на отворени имейли, посещения на лендинг страница или директни покупки.

По-лесна персонализация – дигиталният маркетинг позволява събирането на данни за клиентите по начин, който офлайн маркетингът не може. Данните, събрани дигитално, са много по-прецизни и специфични.

По-голяма ангажираност на клиентите – комуникирате с клиентите си в реално време и по-важното е, че те комуникират с вас. Когато целевата аудитория види последната ви публикация, коментира я и споделя с приятели, това води до по-голяма ангажираност около вашия продукт или услуга, както и до повишена видимост всеки път, когато някой се присъедини към дискусията. Това създава силно чувство за лоялност към търговската марка.

Лесни конверсии – дигиталният маркетинг позволява на вашите клиенти да предприемат действия веднага, след като попаднат ваша реклама или съдържание. Те могат да кликнат върху връзка или да запазят публикация в блог и да се придвижат надолу по фунията на продажбите. Дори да не извършат покупка веднага, ще останат свързани с вас и ще ви дадат възможност да взаимодействате с тях по-нататък.

За да оцелее бизнесът в тази дигитална джунгла на модерните времена, дигиталният маркетинг трябва да бъде основен фокус на всяка маркетингова стратегия.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.