Брейнсторминг съвети


брейнсторминг

Мозъчната атака като метод за генериране на креативни идеи

През далечната 1953 г. Алекс Осбърн пръв в стремежа си да открие начини за генериране на идеи, създава метода брейнсторминг или така наречената мозъчна атака. Той смята, че традиционните срещи на екипите невинаги са продуктивни и не са особено подходящи за вземане на решения или справяне с проблеми.

Редица изследователи следват идеята му и усъвършенстват метода по различни начини. Целта на брейнсторминга е да се генерират колкото е възможно повече интересни идеи и решения за най-кратко време.

Какви са основните правила?

  • забранена е критичната оценка;
  • поощрява се свободната и безразборна поява на идеи;
  • внимателно слушане и развиване идеите на останалите участници;
  • колкото повече идеи, толкова повече успеваемост.

Целият свят приема мозъчната атака като работеща техника, като най-вече се използва от стартъпи, които все още дефинират и проектират своя бизнес модел и продукт.

Какво изисква брейнстормингът?

  • множество хора;
  • много лепкави бележки.

Няколко съвета за ефективен брейнсторминг:

Обявете брейнсторминга няколко дни по-рано

По този начин ще дадете възможност за повече подготовка на участниците. Темата ще се проучи по-добре и ще се дадат повече на брой идеи по време на мозъчната атака.

Обикновено продуктивните хора ценят своето време и имат ясен план за следващия ден. Те знаят в какво ще вложат енергията си. Срещата с много хора изисква много енергия, така че най-доброто, което може да се направи, е да се предостави време за подготовка.

По-малко правила

Нека брейнстормингът не бъде класическа среща със строго заложен начален и краен час. Разбира се, ограничения във времето трябва да има, но те не трябва да бъдат строги, а срещата не по-кратка от 45 минути. Създайте спокойна атмосфера, която насърчава свободата на словото и движението.

Дайте време

Не анализирайте резултатите от срещата категорично и на момента. Оставете поне ден на служители, които може да поискат да добавят още нещо.

Някои хора се нуждаят от повече време да обработят цялата информация, получена по време на сесията. Те го използват, за да изпъкнат с по-задълбочена идея, но в последствие.

Уважавайте всяка една идея

Важно е да се знае, че няма лоши идеи. Напишете на табло всяка една идея, независимо от кого е дошла и не изразявайте мнението си за нея. Като лидер е важно да приемате с отворени ръце всяко едно предложение.

Всяка идея трябва да бъде уважена и добре обмислена, а всички на срещата трябва да се почувстват чути. Отрицателното отношение към дадена идея може да обезкуражи много хора да изразят мнението си отново.

Всеки може да генерира идеи, които да бъдат истинско съкровище. Въпреки че мозъчната атака не е лесна за всеки, тя е най-ефективният подход за поява на нови предложения и същевременно за сближаване на екипа.


author

Радина Борделова

Бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Маркетинг и реклама". Работила като журналист в различни телевизии и онлайн издания. Професионален опит има в сферата на пиара. Предлага създаване на авторски текстове и поддържане на страници в социалните мрежи.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.