Мозъкът на AI срещу COVID-19

covid-19
Photo: pexels.com/@shvetsa

Най-бързият суперкомпютър в света идентифицира молекули, които могат да спрат разпространението на коронавируса COVID-19, което е ключова стъпка към лечението му.

Summit, суперкомпютърът на IBM, оборудван с изкуствен интелект (brain of AI), проведе хиляди симулации, за да анализира кои лекарствени съединения могат ефективно да спрат вируса от заразяване с клетките на гостоприемника. Суперкомпютърът идентифицира 77 от тях. Това е обещаваща стъпка към създаването на ефективната спешна терапия.

Вирусите заразяват клетките гостоприемници, като ги инжектират с „шип“ генетичен материал. Работата на върха е да намери лекарствени съединения, които биха могли да се свържат с този шип и потенциално да спрат разпространението.

Изследователят на „Oak Ridge“ Micholas Smith създаде модел на шипката на коронавируса въз основа на изследвания, публикувани през януари. Със Summit той симулира как атомите и частиците във вирусния протеин ще реагират на различни съединения.

Суперкомпютърът проведе симулации на над 8000 съединения, които биха могли да се свържат с шиповия протеин на вируса, което би могло да ограничи способността му да се разпространява в клетките гостоприемници. Той идентифицира 77 от тях и ги класира въз основа на вероятността да се обвържат с шипа.

Следващите експериментални изследвания са необходими, за да се докаже кои химикали действат най-добре.

Нашите резултати не означават, че сме намерили лек или лечение на коронавирус – заяви Джеръми Смит, директор на Университета на Тенеси/Център за молекулярна биофизика, в изявление. Но откритията могат да подпомогнат бъдещи проучвания. Само тогава ще разберем дали някой от тях проявява характеристиките, необходими за смекчаване на този вирус.

Източник: CNN
Превод: Филип Филипов

author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.