Бизнесът със сувенири и изделия от дърво


През изминалата 2015 година при производството на дървен материал и изделия от дърво (без мебели) е регистрирано годишно намаление на цените с -9%. При развитието на износа НСИ отчита позитивна тенденция, при която цените на производител се повишават с 1% на месечна база, като спямо 2015 г. ръстът на цените при производството на дървен материал и изделия от него (без мебели) е +5,3%.


изделия от дърво

Изделията от дърво се ползват неизменно с високо търсене, дори и като се има предвид фактът, че цената им е много по-висока, отколкото тази на подобни продукти, изработени от пластмаса и други материали. Високата цена се дължи на натуралността на използвания материал, както и на сложността на обработката му.

Традиционно се счита, че организацията на бизнеса с дърводелски изделия изисква немалко разходи. Въпреки това според някои собственици на такава дейност печалбите не са много високи.

В действителност успехът на такъв бизнес зависи от няколко фактора, главните от които са: стилът на асортиментите, качеството на изделията и методите за популяризиране на продуктите.

От естествени материали могат да се измайсторят уникални шедьоври: от най-простите до най-сложните, които винаги да се харесат на всички. Заслужава да се отбележи, че дърводелският занаят се корени в далечното минало, когато почти всеки можел да издяла нещо необичайно от дърво.

Днес потомствените занаятчии се срещат рядко и въпреки това, успяват да поддържат художественото изкуство, съживявайки го върху сувенири от дърво, като кутии, шах, табла, стенни часовници, уникати, домакински изделия и още много други.

За българското производство отблизо

Макар и пазарът да е наситен до краен предел, винаги има предприемачи, готови да предложат автентични сувенири от дърво – пирографирани и рисувани, традиционни битови изделия със собствен стил на атрактивни промоции, което им позволява да се задържат за дълго на пазара и да се превърнат в лидери.

Един от тях е потомственият майстор дърводелец Ватев от с. Търничени с над 20 години опит в занаята. През 1991 година стартира с „Ватев технологии и системи“ – компания за производство на изделия от дърво, които могат да се видят и във Фейсбук страницата на фирмата darvensvqt.com.

Особено  разнообразие е внесено в асортиментите за кухненски потреби, като нестандартни модели на дъска за рязане и аксесоари за кухня от дърво, отличаващи се с качество и собствен стил. С дейността на Ватев ще се запознаем отблизо в интервюто по-долу.

Защо се насочихте към производството на изделия от дърво в областта на домашните потреби и в частност на сувенирите и уникатите?

Професията „сама ме намери“ преди повече от 20 години, когато започнах да се занимавам с дърводелство. Впоследствие се насочих и по-конкретно към домашните потреби и сувенири от дърво. Макар и изморителна, работата носи огромно удоволствие – да знаеш, че ежедневно в дома си човек използва нещо, което ти си изработил.

Малкият и средният производител трябва да е уникален и гъвкав, за да отстоява позицията си на пазара и в най-кризисните ситуации. Как преодолявате тези ситуации и как Вашите изделия успяват да задоволят нуждите на потреблението?

Успяхме да се задържим на пазара и в най-тежките години заради това, че не направихме компромис с качеството на нашите изделия, което се цени и от клиентите.

Трудно ли се обработва дървото и с какъв материал предпочитате да работите?

Да. Определено се обработва трудно дървото, защото технологичният процес е много дълъг. Първоначално се изисква много време за съхнене на дървесината, едва след което може да се премине към същинската обработка. Освен това дървото има фладер, вътрешни напрежения и други, които допълнително усложняват обработката.

Не случайно се казва, че дървото е “живо”. В нашата компания работим основно с бук, орех, елша и махагон, който е внесен от чужбина. Това са все висок клас дървесини.

Какви технологии използвате при обработването на дървесината?

Предпочитаме да използваме класически технологии, при които се работи изключително ръчно. Вярно е, че така не произвеждаме големи количества, но за сметка на това качеството е изключително високо и се цени от клиентите.

Следвате утвърдени традиционни дизайни при изработване на изделията или предлагате изработка и по индивидуална поръчка?

Повечето от моделите на изделията са по наш собствен дизайн, но също така има и класически модели на някои от изделията. Разбира се, работим и по индивидуални поръчки спрямо желанията на клиента и съвместно с него. Ръчната изработка, която е основна част от нашата дейност, ни дава възможността да бъдем много гъвкави в това отношение.

Ценители ли са българите на изделията от дърво? Имате ли поръчки от чужденци? Каква е Вашата основна цел?

В действителност българите много ценят дървото и има постоянни клиенти. При икономическата ситуация в страната обаче определен процент от хората не успяват да отделят средства за по-качествена продукция и една част от тях се насочват към изделия от по-евтини материали или т.нар. “конфекция”. Това, разбира се, е за сметка на качеството. Често получаваме запитвания от чужбина – някои поръчки изпълняваме, други – не.

Доскоро работихме усилено и на турския пазар, но напоследък и местните търговци там също започнаха да търсят “конфекция”. Ние, като фирма обаче не сме съгласни да свалим качеството на нашата продукция, за да отговорим на този тип търсене.

Как протича работният Ви ден в работилницата?

Един нормален ден като на всички останали хора – има напрегнати моменти, има и по-леки периоди. Удоволствието в края на деня обаче е по-голямо – заради това, което си успял да произведеш със собствените си ръце.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Едно мнение за “Бизнесът със сувенири и изделия от дърво

  1. Хубаво е, че все още има хора, които да продължават да се занимават с ръчна изработка от дърво.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.