Бизнесът с лихвени проценти


бизнес с лихвени проценти

Случва се, когато на човек не му достига малка сума пари, необходима за определена придобивка. За помощ се обръща предимно към приятелите си с обещанието да върне сумата на заплата. Проблемът е в това, че те не винаги са в състояние да дадат на заем нужната сума, особено не за дълго – до получаване на заплата при отсъствие на каквито и да било спестявания. Как да се постъпи в подобна ситуация?

Доскоро отговор не съществуваше, докато не се появиха стотици фирми, гордо носещи абревиатурата МФО – микрофинансираща организация. Целта за създаването на тези организации е кредитирането на нуждаещите се от пари «сега и веднага».

Сумите, които се отпускат, не превишават средната заработка на човек за месец. Но процентите върху тях са поразителни: за всеки ден задържане се начисляват 2% лихва, като максималният срок за погасяване на кредита рядко е повече от две седмици.

Микрокредитите, насочени към предприемачите, са в размер до 25 000 евро и се разпределят за цели, свързани с откриването, подкрепата и развитието на собствения им бизнес. Срокът на заема в този случай варира от 1 до 3 години.

Каква е същността в съществуването на такива организации? Наистина ли хората заемат малка сума пари, за да я върнат след половин месец с 30% отгоре? Оказва се, че да, а притокът от клиенти не намалява.

Да се заработва от лихвени проценти е напълно възможно. С какво е нужно да се съобрази предприемачът, планиращ да открие собствена МФО?

Три основни стъпки при стартиране на микрофинансираща организация:

  1. Микрофинансираща организация без регистрация е незаконна. За да се обезопаси бизнесът от закона, той трябва да бъде официален. Ако не се изпълни това задължение, държавата може да предприеме към собственика на фирмата множество наказателни операции и да се стигне до откриването на наказателно дело. За целта по-удачно е да се регистрира микрофинансиращата организация под знака ООД (дружество с ограничена отговорност).
  2. Без достатъчен стартов капитал няма успех. Освен наетото помещение е необходима и обстановка за сътрудниците и клиентелата – работни места и компютри, бюра за обслужване на клиенти и диван за чакащите за прием. На служителите трябва да се плаща заплата, а на собственика на помещението – наем. Разгласяването на бизнеса и намирането на потенциални клиенти чрез средствата за масова информация също ще «изяде» голяма част от финансите.
  3. Грамотна реклама – тя е реактивният двигател на всеки съществуващ бизнес. Колкото повече хора знаят, толкова повече клиенти ще има.

Основните рискове, пред които са изправени микрофинансиращите организации:

  • голям процент непогасени заеми;
  • административна отговорност за нарушаване на закона;
  • оспорване на процентите за предоставяне на заем, ако лихвата бъде призната за незаконосъобразна.

Бизнесът с лихвени проценти е толкова печеливш, колкото и банкерството. В отговор на въпроса дали микрофинансиращите организации са актуални днес и колко безопасно е да се използват услугите им, може да се отбележи, че легалните компании са в състояние да предоставят доста удобни кредитни условия.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.