Как петте най-големи технологични компании печелят милиардите си


В края на 2021 г. петорката Big Tech, състояща се от Apple, Amazon, Google (Alphabet), Facebook (Meta) и Microsoft, генерира общ приход от 1,4 трилиона долара.

Според Visual Capitalist има два основни начина, по които тези технологични гиганти генерират своите приходи – или продават продукт на крайни потребители, или го третират като стока и го „препродават“ на други.

Big Tech приходи

В първата категория спадат Apple, Microsoft и Amazon. Подобно на повечето традиционни бизнеси, тези компании предлагат на клиентите физически (или дигитален) продукт в замяна на пари. Така повече от половината приходи на Apple идват от продажби на iPhone, облачните услуги, наречени Azure, генерират почти една трета от общите приходи на Microsoft, докато онлайн магазините на Amazon представляват почти половината от приходите на компанията.

От друга страна, Meta и Alphabet правят нещата малко по-различно. Вместо да продават истински продукт, тези два гиганта печелят по-голямата част от парите си, като продават вниманието на своята аудитория. Почти 98 процента от приходите на Meta идват от реклама във Facebook, докато делът на Alphabet в рекламите в Google е 81 процента.

Общото между петте компании е, че през предходните години са постигнали шеметен ръст на приходите. Тази тенденция е неутрализирана от финансовите им отчети за първото тримесечие на 2022 г.

Big Tech Приходи
Компания2020 г.2021 г.Ръст
Apple274,5 млрд365,8 млрд.33%
Amazon386,1 млрд.469,8 млрд.22%
Alphabet182,5 млрд.257,6 млрд.41%
Microsoft143,1 млрд.168,1 млрд.17%
Meta86,0 млрд.117,9 млрд.37%
Общо1,1 билиона1,4 билиона27%

През 2019 г., преди пандемията, общите приходи на Big Tech са нараснали с 12%. На следващата година, въпреки пандемията – или може би благодарение на нея, тъй като клиентите си оставаха вкъщи и използваха повече технологии и поръчваха услуги и продукти – общите им приходи се увеличили с още 19%.

А през фискалната 2021 г. те отбелязват общ ръст на приходите от 27 процента спрямо предходната година. Разбити по поръчки, Amazon генерира 47,3 процента от приходите си от електронна търговия и цели 22 процента от различни такси за доставка, пряко свързани с него, докато само 13,2% падат на AWS (Amazon Web Services) и 6,8% на Amazon Prime стрийминг услугата.

Apple генерира огромните 52,5% от продажбите на телефони iPhone, докато делът на нейните дигитални музикални и видео услуги от общите приходи е 18,7%. Мобилните джаджи, от умни смарт часовници до очила и слушалки, допринасят с 10,5%, но непрекъснато нарастват през последните няколко години.

Alphabet генерира 69% от приходите си от онлайн реклама чрез своите приложения и още 12,3% чрез Google Ads, но затова пък Meta е изцяло зависима от рекламния бизнес, тъй като рекламите в социалната мрежа Facebook носят цели 97,5 процента от общите ѝ приходи.

И накрая, Microsoft, която раздели бизнеса си на няколко сегмента през последното десетилетие. Известната операционна система Windows вече не е основният двигател в бизнеса на компанията, тъй като носи едва 13,8% от приходите. Microsoft Azure продуктите за облачни сървъри и бизнесът допринасят с 31,3 процента, докато продуктите и услугите на Office представляват 23,7 процента от общите приходи.

Интересното е, че Microsoft е увеличил дела си в игрите, тъй като представлява 9,1 процента от приходите, а социалната мрежа LinkedIn – 6,1 процента.


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.