AMP технологията ще изчезне толкова бързо, колкото се и появи


Дискусия с Васил Тошков

Васил Тошков - основател на SEO фирма Cloxy

Пристрастен перфекционист, Васил Тошков е оптимизатор както в Интернет, така и в живота. Основател е на SEO фирма Cloxy. От 2005-та година основна дейност на фирмата е оптимизацията за търсачки. Програмист по образование, Васко се интересува от уеб програмиране, нови технологии, децентрализирани системи и изобщо всичко ново в IT индустрията.

Подробности може да прочетете в персоналния му блог на следния уеб адрес https://toshkov.com/about/.

Какво е за теб SEO и какво те провокира да се впуснеш по водите на SEO оптимизацията?

Оптимизацията за търсачки е една необятна вселена, в която винаги има какво да научиш. Новостите излизат почти всеки ден. Предизвикателство е да успяваш да следиш всичко и да си на гребена на вълната.

С времето SEO става все по-техническо. OnPage оптимизацията, смело мога да кажа, вече е основата на процеса. А тя реално е програмиране, точно това, с което обичам да се занимавам.

Как следиш промените в алгоритъма?

Основно разчитам на своя опит и „6-то чувство“. Важно е да се следят и специализираните SEO медии. Но при тях грешната и подвеждаща информация е повече от вярната. Така че само опитът може да ти помогне да отсееш вярната информация от пропагандата.

Какви SEO инструменти използваш за анализиране на клиентски уеб сайт?

В сравнение с други колеги, използвам по-малко инструменти. Разчитам предимно на такива, които сами сме си разработили във фирмата. Някои от тези инструменти са пуснати публично на адрес www.cloxy.net.

Разбира се, няма как да не се мине без някои външни такива. Примерно Screaming Frog SEO Spider е задължителен инструмент в реквизита на всеки оптимизатор. Majestic, Ahrefs… също са такива, без които не може.

Каква е идеалната скорост за зареждане на сайт и от какво се повлиява тя?

Няма такова нещо като идеална скорост. Важното е не толкова колко време се зарежда един сайт, а какво е изживяването на потребителя по времето на това зареждане. Много от техниките за ускорение развалят преживяването на потребителя и ефектът е обратен.

Напоследък забелязвам много вманиачавания по отношение на скоростта. Инструментът на Google лесно се лъже. Това, че показва 100/100 не е никаква гаранция, че даден сайт е бърз. Скоростта не се измерва, тя се усеща.

Защитените HTTPS връзки допринасят ли за класирането в SERP?

В момента, да. Причината е, че изкуственият интелект на Гугъл отчита, че сайтовете на HTTPS са по-качествени като цяло и възприема протокола като положителен фактор. Но с времето и спамърите ще започнат да минават на HTTPS, особено сега, когато сертификатите са безплатни. Тогава вече няма да е такъв фактор.

Според някои западни оптимизатори социалното съдържание може да се превърне в нова SEO стратегия – при търсене за определена компания в Google, нейната Facebook или Twitter страница ще излиза в първите две позиции. Възможен ли е такъв резултат, след като компанията има уеб сайт?

Не вярвам това да стане масово явление. Един добър тематичен сайт едва ли може да бъде изместен от социалните си профили. Аз лично не бих се радвал, ако това се случи. Социалните профили не са наша собственост, лесно мога да се загубят, откраднат. Социалните мрежи не са нещо вечно, те се сменят, изчезват…

Какви показатели използваш за измерване на SEO успеха?

Няма еднозначен отговор. Много зависи от нишата. Може би възвръщаемостта на инвестицията е показателна в дългосрочна перспектива. Също и позициите, до колкото може да се вярна на последните след всички персонализации. По-точно е да се каже „средните позиции“.

Какво би препоръчал на клиент – отделна мобилна версия или адаптивен дизайн на съществуващ сайт? Защо?

Във всички случаи адаптивен дизайн. При него не се дели съдържанието, потребителят получава един и същ layout на всички устройства и се чувства много по-комфортно. Също така адаптивният дизайн те принуждава да направиш шаблона достатъчно бърз и лек, за да може да се зарежда навсякъде, което ускорява сайта и на Desktop.

Отделна мобилна версия е решението на фирмите, които нямат знанието и ресурса да направят достатъчно оптимизиран шаблон, който да се отваря с лекота на всички устройства. С новия CSS3 (който вече изобщо не е нов), никой няма оправдание да прави отделни версии за отделните устройства.

Ще се превърне ли в приоритет на Google AMP технологията за оптимизиране на интернет страниците за мобилни устройства?

Това е като отделна мобилна версия, но по-ограничена и по-зле изпълнена. Тази технология е най-голямата грешка на Гугъл, която някога съм виждал и според мен ще изчезне толкова бързо, колкото се и появи. Изключително неудобно е първата страница от сайта ти да е AMP, след което вътрешните да преминават на нещо друго. А и реално тези страници не са по-бързи от една добре написана стандартна страница.

Целта на Гугъл с този експеримент е да се опитат да прецакат цялата онлайн рекламна индустрия. Тъй като тези AMP страници се хостват при тях, потребителят реално не стига до клиентския сайт, а си стои в търсачката Google. Мечтата на последните е един ден чрез приложението и браузъра си да накичат тези страници с реклами, които да минават само през тях.

Темата е много дълга и може би трябва да заснема едно видео с всичко, което може да се каже по нея.

Одобряваш ли практиката на фирми, които издават „сертификати“ за коректност и лоялност с „обещаващи“ топ позиции в Google?

Измамници винаги е имало и винаги ще има. Докато има шарани, ще има и рибари. Няма как да се мине без черни овце, има ги във всяка индустрия. Но задачата на всички коректни играчи е да обучават клиентите по всякакъв начин за това кое е възможно и кое е измама.

Платена ли е услугата Google My Business и трябва ли да се подновява всеки месец?

Това предполагам е свързано с предния въпрос. Не, не е платена. Напълно безплатна е и винаги ще бъде.

Какво е мнението ти за лендинг страниците?

Това като техника клони към маркетинга и според мен няма общо със SEO. Трябва да питате някой, който се занимава с маркетинг. На мен като оптимизатор не ми се е налагало да работя с лендинг страници.

Ерата на Long контента се измества от видео съдържанието. Как се отразява тенденцията върху позиционирането на уеб сайтовете?

Видеото е голям тренд и не виждам какво може да го спре. Качествените видеа са трудни за направа, изискват познания и техника, която повечето не могат да си позволят. Мит е, че всеки с телефон може да снима видео. Да, може, но едва ли на някой ще му се гледа такова качество на картината и звука.

Поради тази причина качествените видеа и изобщо качественото съдържание, независимо от типа му, винаги ще измества евтиното и повърхностното такова. Инвестицията в добро видео винаги се оправдава, ако разбира се, има цел и е достатъчно полезно/интересно.

Не е редно да се казва, че даден формат ще измести друг. Всеки тип съдържание си има своята роля, предназначение и аудитория. Видеото просто беше подценявано досега, липсваше техника за заснемане и технология за възпроизвеждане. Сега техниката е по-евтина, HTML5 дава достатъчно формати за възпроизвеждане онлайн. Затова и видеото набира популярност.


Интервюирал: Петя Младенова


author

Petya Mladenova

Бивш уеб девелопър. Посвещавал времето си в изграждане на лендинг страници с адаптивен дизайн, базирани на HTML5, CSS3 технологиите. Понастоящем е автор, когато има интересен материал за потребителите.

Едно мнение за “AMP технологията ще изчезне толкова бързо, колкото се и появи

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.