Девет дигитални маркетингови тенденции, които ще са на върха през 2017-та

Пари от писане » Ако владеете силата на думите, може да постигнете финансова стабилност и с писане.

Маркетинг 2017

Експертите претеглят кои ще са най-важните тенденции за тази година

Тази публикация предлага събраните прогнози на експерти по дигитален маркетинг, касаещи тенденциите, на които тази година трябва да се обърне повече внимание.

От гуруто в копирайтинга Джоана Уибе, до експерта на Хъбспорт, Остин Найт и Пурина Вирджи, РРС професионалистът на Майкрософт – този списък с тенденции е базиран на мненията на експерти от целия спектър на дигиталния маркетинг. Тенденциите варират от леко тревожни до теоретични, тактични, отразяващи, но всички те са важни за модерния маркетолог.

И така, без да протакаме повече, ето ги и експертните мнения относно маркетинговите тенденции, които не може да игнорирате през настоящата 2017-та година.

1. Визуално интелигентен маркетинг

Експерт: Пурина Вирджи, старши мениджър, PPC Training, Майкрософт
Смятам, че сериозна тенденция за следващата година ще бъде наблягането върху визуално-пространствената интелигентност на потребителите. Многобройни проучвания показват, че е много по-вероятно да се ангажираме със съдържанието, когато има подходящи изображения.

Все повече ще виждаме маркетолозите да си играят с визуалната интелигентност по три начина:

Повече видео материали: от видео материали за рецепти до такива, продаващи продукти – публиката определено вече е показала готовност и предпочитания към това да гледа именно видео материали. Ще видим как популярността на видео рекламите ще нарасне.

Добавена реалност: Snapchat и PokemonGo показаха, че хората обичат тази добавена реалност. Вече виждаме компании като Sephora да отчитат това и да разработват своите визуални предложения като например тяхната характеристика Virtual Artist (виртуален художник), която позволява на жените да видят как ще стои различния грим на лицето им.

Визуални търсения: приложения като това на Амазон вече позволяват на хората да търсят продукти, като направят снимка. Това е не само удобно, но и също така позволява да се направи търсене, когато не намираме подходящите думи да опишем това, което търсим. Това определено повдига нивото на търсенето по изображение и на услуги като например Slyce и TapTapSee.

Като хора ние сме визуални същества. Ние ядем чрез очите си, пътуваме чрез очите си, влюбваме се чрез очите си. Съвсем логично е, че бъдещето ще бъде съвсем визуално.

2. Съдържание, което преобразува

Експерт: Джоана Уибе, основател, CopyHackers и Airstory
През 2016 видяхме как при два любими бизнеса, свързани с технологиите, им се наложи да освободят част от екипите си, за да могат да върнат нещата в релси. И не мога да не се зачудя: «Ами, ако тяхното страхотно съдържание не само обучаваше, а също така носеше и приходи?»

Затова смятам, че 2017 ще е година на съдържание, което преобразува.

Напрежението да се пишат повече неща – и да ги правиш така, че да са милион пъти по-добри от това, което вече е публикувано – ще става все по-голямо. Резултатът? По-добро съдържание, но също така и изтощени писатели в екипа ви.

Тъй като съдържанието продължава да предлага такава невероятна възможност за трафик, бизнесите ще продължат да искат да влагат повече ресурси в него. А това означава да харчите повече пари за него.

За да се оправдаят тези вложени средства, виждам че повечето маркетингови екипи правят три неща през 2017:

  1. «Дегизират» страници за продажба като блог постове и видео съдържание.
  2. Изграждат всеки пост около крайния CTA (призив за действие).
  3. Ако Google махне изскачащата реклама, се опитват усилено да получат реална конверсия вътре в самия пост.

3. Козът е в доверието на потребителите

Експерт: Остин Найт, старши UX дизайнер, HubSpot.
Смятам, че през следващите няколко години доверието на потребителите ще се окаже най-ценната стока в маркетинга. Технологичните компании навлизат все по-дълбоко в живота ни и техните методи за събиране на данни се развиват, а загрижеността ни относно нашите лични данни и безопасност расте заедно с тях.

74% от интернет потребителите, базирани в Америка, са ограничили тяхната онлайн активност през последната година именно заради притеснения, свързани с поверителността на личните данни. Потребителите не са доволни от начините, по които компаниите използват данните им и това масово недоволство дава възможност на компаниите да покажат, че те са по-добри в това.

Събирането и анализирането на данни ще продължи да се подобрява с ускоряващи се темпове и скоро няма да има технологични бариери, които да стоят пред получаването на каквато и да е информация. Ние ще можем да проследим всичко.

И в този момент, ние няма да задаваме въпроса: «Какво може да се проследи?», а по-скоро: «Какво трябва да се проследи?» Компаниите, които отговорят правилно на този въпрос, ще вървят напред.

Има много начини за проектиране и маркетиране на доверието на потребителите, и вече виждаме основни компании да го правят. Един такъв пример е писмо от клиент на Apple за съпротива на искането на ФБР за нарушаване на защитата на сървърите на iPhone.

Бих окуражил бизнесите да започнат да мислят сериозно за неприкосновеността на личните данни и доверието на потребителите, и да бъдат публични и прозрачни в подхода си относно това. Уважавайте своите потребители и използвайте това в маркетинга ви като нещо, което ви отличава от останалите.

4. Какво ще кажете за мобилните устройства?

Експерт: Дуейн Браун, маркетингов изпълнител, Unbounce.
Смятам че много маркетолози ще кажат, че виртуалната реалност (VR), добавената реалност (AR) и дигиталната валута са тенденциите, които ще наблюдаваме тази година. Може и да са прави, тъй като вероятно те са бъдещето на технологията през следващите две до три години.

Все пак мисля, че повечето маркетолози ще трябва да наглеждат и какво се случва при мобилните устройства. Въпреки че мобилните устройства водят до повече от 50% от уеб трафика, за много сайтове мобилният потребителски опит е с доста по-ниско качество от потребителския опит с десктоп.

А и тъй като това лято Google пускат първо индексиране за мобилните устройства (и предполагам, че Bing ще последват този пример), то мобилните устройства ще затвърдят своето полагащо им се място в интернет историята. Ако вашият бизнес няма мобилен сайт или не разбирате значението на мобилното индексиране, сега е времето да наваксате.

С появата на AMP (ускорени мобилни страници) и Google, които преработват потребителското преживяване да е достатъчно добро и на мобилните приложения, целият свят вече ползва мобилни устройства, а вие какво чакате още?

5. Оптимизация на конверсии на AMP (ускорени мобилни страници)

Експерт: Ник Соу, директор на отдел стратегии за оптимизация, WiderFunnel.
Маркетолозите говорят за мобилните устройства от години, но когато си помислите, че вашият уеб сайт е вече на 100% пригоден за мобилни устройства и се появяват AMP.

Google анонсира проекта Accelerated Mobile Pages (AMP – ускорени мобилни страници) през октомври 2015, но той започна да играе съществена роля в потребителския опит с браузърите едва през последните няколко месеца.

Ако не сте запознати с термина, AMP е отворена уеб разработена рамка (framework), която има за цел да предостави по-бързо, по-последователно преживяване, когато уеб сайтът се гледа на мобилно устройство. Вероятно сте се натъквали на линкове в Google, които имат малка светкавица до тях. Това са AMP подобрени страници.

Борбата да се съобразите с AMP при дигиталните ви преживявания и маркетинг ще бъде в две посоки през 2017: 1) да направите вашият уеб сайт и неговото съдържание възможно най-удобно за ускорените страници и 2) да правите оптимизация за конверсии и A/B тестване на AMP страниците.

От гледна точка на моята позиция, аз основно се интересувам от втората посока.

С цел ускоряване на мобилното преживяване, AMP премахва елементите, които обикновено забавят обичайното ви преживяване с браузъра, включително Javascript. За оптимизатора това представлява непосредствено предизвикателство: почти всеки инструмент за A/B тестване, изследователски инструмент за потребителите и инструмент за събиране на данни на пазара, който използва Javascript за работа (изключения са инструментите за A/B тестване, които управляват варианти на страната на сървъра).

Google постави началото на предизвикателството A/B тестване през август миналата година, обявявайки компонента <amp-experiment>, който ще позволи тестване от страна на сървъра. Докато нашият технически екип ще се впуска в <amp-experiment> и неговите възможности, нашият екип за стратегии се опитва да открие отговори на въпроси като:

  • Колко големи ще са проектните ограничения на нашите идеи от AMP рамката и как AMP ще повлияе на нашето събиране на данни за потребителите?

Ние с нетърпение очакваме да видим подобренията в ползваемостта на AMP и да научим как по-нататък да оптимизираме това „оптимизирано“ преживяване, в частност в пространството за електронна търговия.

Само времето ще отговори, но ние определено ще държим под око тази тенденция през 2017!

6. Следване на пътя на клиента

Експерт: Ферас Алхлоу, съосновател, e-Nor.
Ако бях казал, че предизвикателствата за «мулти устройства» и «мулти канали» са тенденциите за тази година, щях да заявя очевидното.

Вярвам, че най-голямото предизвикателство за маркетолозите ще продължи да бъде въпросът как да разберат пътя на клиента. За да се свърже със своята публика, един маркетолог трябва да развие своя маркетинг, измервания, стратегии и тактики за оптимизация до ниво на сложност и изтънченост на клиентите му и техните пътувания до сайта.

Тъй като ние взаимодействаме с марката чрез цикъла на купуване като клиенти, все повече очакваме едно обединено изживяване на потребителите във всяка платформа и канал, независимо дали е мобилно устройство, настолен компютър, уеб или офлайн приложение.

Предоставянето на подходящо съдържание по един креативен, унифициран и удобен за потребителите ангажимент, измерване на клиентския отговор и оптимизиране за минимално триене при всяка точка на докосване, са наистина огромни задачи, които изискват инвестиции в ресурси, хора и повтарящи се процеси.

Няма лесни проблеми за разрешаване, но ако бяха такива, то животът на маркетолога щеше да е скучен!

7. Битката между HI и AI (в CRO)

Експерт: Пол Роук, главен изпълнителен директор, PRWD.
Машините ще вършат вашата работа! Обучението на машини е бъдещето, което трябва да прегърнем днес! Бизнесите никога не са били срамежливи да инвестират в инструменти и технологии, но какъв е най-големият проблем при повечето бизнеси? Липсата на ресурси и липсата на експертиза.

През 2017 обучението на машини ще придобие по-голяма популярност в общия пейзаж на оптимизацията за конверсии. Това лошо нещо ли е? Не е задължително да е така.

AI (изкуственият интелект) може да облекчи част от ежедневното натоварване, което имат практиците и стратезите, занимаващи се с оптимизация за конверсии, като например малки подобрения в дизайна, разпределение на трафика и анализ на данните.

Това са функционалностите, които ме карат да се интересувам от това, което могат да предложат AI и обучението на машини, стига бизнесите да не пренебрегват HI. Human Intelligence (HI – човешкият интелект) сега е още по-важен от всякога.

За да отговорят на очакванията на клиентите, бизнесите искат да създадат ангажираност и вълнуващо онлайн преживяване, и единственият начин да направят това е чрез креативност, иновации и разбиране на клиентите. На този етап AI не може да замести тези човешки способности.

За да извлечете истинската стойност от обучението на машини, имате нужда от човек зад машината, който да «захрани» нейните идеи, концепции и дизайн, които се изграждат на база на изследвания върху потребителите и задълбочен анализ на данни.

По този начин може да получите повече подобрения и решения във вашия онлайн опит, отколкото да го получите ръчно, и да оставите вашите оптимизатори и стратези да правят това, което правят най-добре: да създават.

Но не може да се избяга от факта, че AI ще играе все по-голяма роля в ежедневието ни. Въпросът е дали ще пренебрегнем «хвърлената кърпа» и ще оставим всичко на машините?

Марките ще се фокусират върху използването на повече HI, отколкото AI през 2017, тъй като те ще се ориентират към едно по-устойчиво бъдеще.

8. Бавен маркетинг

Експерт: Ан Хандли, CCO, MarketingProfs.
Мисля, че най-голямата тенденция тази година ще бъде тази, че маркетолозите ще станат малко по-търпеливи. Те признават стойността на «бавния маркетинг» в нашия забързан и гъвкав свят, в който нещата винаги трябва да са готови вчера и винаги има нещо да се прави. Те виждат критичната нужда да се позабавят нещата в някои области. Защо? Защото, когато малко се позабавят нещата, това ни позволява да постигнем реални резултати по-бързо.

През 2017 маркетолозите имат нужда да инвестират в себе си: те трябва да овладеят съпричастността на клиентите.

В своите маркетингови програми те трябва да намерят отговор на въпроса – защо. Те трябва да уеднаквят опита и пътя на клиентите. И трябва да получат необходимите инструменти и обучение, за да могат да процъфтяват през 2017 и след това.

9. Гласовото търсене е голямо, но не чак толкова

Експерт: Ранд Фишкин, основател, MOZ.
Забележка: Този раздел първоначално беше публикуван в поста на Ранд в блога на Моз (Moz Blog), «8 Предсказания за оптимизацията през 2017».

Може и да изпадам малко в крайност, предвиждайки нещо, което другите няма да направят – че гласовото търсене всъщност няма да превземе търсенията на настолните компютри или мобилните устройства, но вместо това ще се добави към тях.

Днес между 20–25% от мобилните запитвания са гласови, но странното е, че през май 2016, Google сподели, че броят е бил 20%, докато през септември казаха, че е 25%. Или гласовото търсене не е било чак толкова използвано, или предходният процент не е верен.

Докладът на KPCB за тенденциите през 2016 показва, че ръстът на гласовото търсене е по-висок, използвайки предполагаемите данни за тенденциите на Google (които повечето от нас, занимаващи се с оптимизация, знаят, че може да доведат до опасни и разбъркани предположения). Извличането на данни за потока на кликове и източниците, които проследяват реферали (като например SimilarWeb Pro) са вероятно по-добри начини за измерване на въздействието на превземането и се надяваме Google (или източници на данни като трета страна с директен достъп) да докладва за относителния растеж на гласовото търсене, за да потвърди това.

Моето мнение е, че гласовото търсене е първата наистина високо рискова технология, с която някога се е сблъсквал SEO света.

Ако видим, че превзема значителна част от дейността на търсене, ние може да открием, че една саксия, в която растението е било оглеждано 20 години, изведнъж (вероятно съвсем бързо) се свива. Все още мисля, че търсенията ще нарастват през следващите 2–3 години, но аз внимателно наблюдавам данните, както трябва да правим всички ние.

Разбира се, този списък с тенденции не е изчерпателен на 100%. Какви са маркетинговите тенденции, на които вие ще обърнете внимание тази година? Има ли тенденция или тенденции, които смятате, че би трябвало да са включени в този списък, но не сме им намерили място?


Източник: www.widerfunnel.com

WhitePress
» Международна платформа за разпространение на съдържание, свързваща дигитални PR и медийни агенции и рекламодатели със собственици на уеб сайтове и инфлуенсъри.

author

Лилия Димитрова

Специализирани преводи от и на английски език. Писане на авторски статии и перифразиране на текстове.

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова се погрижихме да деактивираме полето за вписване на имейл, както и да изключим записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.