Интерактивни лендинги: да увеличим конверсията и да подобрим качеството на лийдовете


В добрите стари времена на уеб маркетинга целият трафик се осъществяваше на официалната страница на компанията или на вътрешните дийп линкове (линковете, водещи към подстраниците на самия сайт). Разпращаха се също така имейли, пускаха се банери, публикуваше се всякакъв вид полиграфическа и оригинална реклама – всички, сред които носеха едно и също послание, а именно вашият URL адрес.

И въпреки, че тази стратегия за привличане на потребители към определен сайт, респективно към прегледа на този сайт, съвсем не е лоша, не можем да твърдим същото за главната бизнес цел на дадена страница, а именно извършването на конкретни действия в нея.

Точно поради тази причина, на сцената на онлайн предприемачеството по-умните сред съвременните уеб маркетолози си зададоха логичния въпрос: „Чакайте малко… след като едва 1% от трафика ни се конвертира в лийдове или продажби, то къде отиват останалите 99%? И няма ли начин да накараме много по-голям брой потребители да извършват съответните конвертирани действия на сайта?“.

Именно това представлява и днешната ни дискусия…

лендинг страници

Ерата на лендинг страниците

Формално погледнато, всяка страница, на която се оказва потребителят, след като е кликнал на дадена препратка или линк, може да се нарече лендинг страница (от английската дума landing, в превод „приземявам се“). Въпреки това с годините терминът придоби по-особено значение. Днес под лендинг страница разбираме страница с целево предложение, насочено специално към определен поток от трафика на дадена маркетингова кампания.

Като са лишени от разсейващи фактори за сметка на фокусиращи вниманието елементи на съдържанието в една лендинг страница, включително и в нейното предложение, тя се превърна в изключително ефективен инструмент за привличане на голям брой потребители към сайта с конкретната оферта чрез конвертиране на повече лийдове, респективно водещи и до повече продажби.

И така, сайтовете с по една страница бързо придобиха отлична популярност, превръщайки се в новият дигитален метод за побутване на работеща рекламна кампания: било то с банери или на принципа pay-per-click, но най-вече в ролята на реферали в афилиейт трафика.

Ето какво споделя в тази връзка един от лидерите в съвременния дигитален маркетинг, Сет Годин (Seth Godin):

“Лендингите представляват особени ресурси – с не голям обем, но с добре подредено и хронологически обосновано съдържание. Това са конкретни, лесно забележими оферти. Затова и за тях лесно можем да кажем почти от раз – успешни ли са или не.

Същевременно имате и възможността навременно да подобрите резултатите им, карайки ги да работят по-ефективно. Лендинг страницата е новият вид директен маркетинг в Интернет, поради което дигиталните маркетолози вече могат да се нарекат специалисти по директен маркетинг“.

Привлечете към себе си повече посетители, които да извършват желаните от вас действия на сайта ви

Вероятно Сет Годин е един от горе споменатите умни маркетолози, пожелали да разберат как да накарат повече потребители да извършат целените конвертирани действия на даден сайт.

Лендингът е страницата, към която насочвате трафика на своята кампания. А трафикът е успешен именно тогава, когато успявате да мотивирате потребителите си да посетят вашия сайт и да извършат определени действия.

Този механизъм ви позволява да повишите своя 1% конверсии в 2%, а защо не и в 15-30%. Всъщност Годин е измислил терминът „landing page” още в далечната 1991 година. И именно тогава той отбелязва какви точно трябва да бъдат лендинг страниците:

  • релевантни – отговарящи на тематиката на вашата реклама или на посланията, върху които кликват вашите посетители, за да се доберат до сайта ви;
  • фокусирани – без излишно съдържание или навигации, а с призиви към действия, концентрирани изцяло върху офертата или темата на вашата услуга/продукт;
  • интуитивни – ясно насочващи (визуално и текстово) към конкретно действие към определена стъпка, водеща до това действие;

Сет допълва, че целевата страница трябва да подтиква потребителите към поне 1 от 5-те по-долу изброени действия:

  1. Кликване (преминаване към друга ваша страница, включително и към вашия онлайн магазин).
  2. Предоставяне на възможност вие да направите следващата стъпка – например, да се обадите на потребителя или да му изпратите e-mail.
  3. Покупка или сваляне на даден файл/софтуер и т.н.
  4. Потребителят да сподели за вас на свой приятел.
  5. Потребителят да научи нещо, като тук той или ще коментира ваша публикация, или ще остави фийдбек за вас.

Ефективни, но и банални.

Колкото ефективни за конверсията на уеб трафика в кампанията за продажби и лийдове в началото бяха лендинг страниците, толкова и статични, и банални станаха те в последствие.

Типичните лендинги – онези, които са изработени специално за конверсия на лийдове (контакти) – се състоят от типични базови елементи като голямо заглавие, няколко вътрешни подзаглавия, визуално съдържание (изображения, а понякога и видео), бутони и препратки с призив за действие (добре познатите CTA, call-to-action бутони) и разбира се, формата за регистрация или директна покупка.

Стандартната eCommerse лендинг страница се изгражда по абсолютно същия шаблон с единствената разлика, че тя съдържа информация за продукта и доставката, а също така и специален бутон „Добави в количката“.

Такива стандартни страници биха могли да са ефективни, но ефективността им си има своя предел. Очакванията на потребителите се увеличават все по-осезаемо, поради което и класическите лендинги започват да изостават със своята конверсия. И точно тук се поражда въпросът – какво точно искат потребителите днес? И кое е това нещо, което ги кара да останат на вашия сайт, та дори и да извършат целените от вас действия?

Със сигурност не са копираните и аматьорски сглобени в едно класически и взети от различни източници, работещи елементи. Не е и огромният светещ, почти подскачащ от хедъра до футъра бутон „Купи сега!“. Потребителят се нуждае от полезна информация. В съдържанието ви той иска да придобие опит за нещо, с което не е бил запознат досега. Той  търси полза за себе си, когато се запознава с вашия бранд.

Ето до какви изводи стигат от Forrester Research в своята статия „Топ 10 начина да подобрим дигиталното потребителско преживяване“ (Top 10 Ways to Improve Digital Experiences):

„Опорните точки в потребителското дигитално преживяване и тяхното взаимодействие могат да повишат приходите, да понижат разходите, да изградят образа на бранда и привлекат лоялни клиенти. Но за постигане на тези основни корпоративни цели, компаниите трябва да предоставят на потребителите приятна среда, в която да бъдат представени по простичък начин опорните точки, а взаимодействието между тях да бъде естествено“.

Лендинг страницата сама по себе си е първата такава опорна точка – условно можем да я наречем digital touchpoint, защото тя е основата на офертата ви. С нея потребителите придобиват първоначалната представа за дигиталното преживяване, което ще му осигурите, а то е релевантно и на очакванията им.

И тъй като именно на лендинг страницата се формира първото впечатление за вашия бранд, за вас е особено важно да повишите максимално ефективността на потребителското дигитално преживяване.

Съвременни изисквания за успешния лендинг

Комбинацията от няколко съвременни тенденции осезаемо повиши потребителското очакване спрямо вашата лендинг страница. Ето и самите тенденции:

Мобилност. Потребителите свикнаха да работят с мобилни приложения, които на момента осигуряват обратна връзка: въвеждат данните си и веднага получават резултата. Те могат бързо да проверят баланса по банковата си сметка. Могат да виждат статистиката на резултатите си още докато са в дадена игра. Примерите са много. Тази скорост и интуитивна интерактивност на мобилните приложения в момента е нещо, което потребителите очакват и от браузъра си на десктопа.

Практическа стойност. Не може да очаквате много продажби, ако просто представите продукта си в мрежата. Защото потребителите искат нещо повече. Вашият бранд трябва да им даде полезен опит, нова ценна информация, съвет за улесняване на дадено задължение или действие от ежедневието им, забавление и т.н. Това няма как да се постигне, ако затормозявате посетителите си със сложни текстове или ако разчитате само на користните си цели за директна продажба.

Твърде обемно съдържание. Сама по себе си информацията в Интернет е твърде много, поради което на потребителя му омръзна да се сблъсква с огромно съдържание, което изобилства от ненужни факти, излишни сравнения и допълнения. Това кара днешния юзър подсъзнателно да търси контент, разделен на логически, лесни за прочит и усвояване порции текстове.

Защото потребителят вече не се затормозява да чете огромни текстове. Често той пропуска голямо количество от тях и преминава повърхностно през страницата, местейки поглед отгоре надолу по линията на основните фрагменти. Затова и огромният текст не може да привлече вниманието на юзъра така, както може да го направи контент с хронологически и смислово отделени параграфи.

Интерактивността – спешната помощ за конверсия

Коефициентът на конверсията и броят на посетителите на вашия сайт могат значително да се повишат, ако доабвите приятна и полезна интерактивност към своята маркетингова кампания. Интерактивният контент (Interactive Content) е приложим и полезен навсякъде: както за официалните, корпоративни страници, така и за дийп линковете, включително и за лендинг страниците.

Но именно за последните, особено ако са създадени под общия знаменател на една цялостна рекламна кампания, интерактивното съдържание е добре дошло за висок рейт на конверсиите.

Обърнете особено внимание на следните факти:

  • 53% от специалистите в контент маркетинга използват интерактивно съдържание;
  • 75% от анкетираните по темата професионалисти заявяват, че възнамеряват да използват още повече интерактивно съдържание през идната 2017 година.

Forrest Research извличат 3 характеристики на потребителското възприятие, с които трябва да бъде обвързано и дигиталното преживяване на посетителите:

  1. Enjoyable – доставяне на радост, удоволствие или доколко приятно е било потребителското дигитално преживяване.
  2. Простота – доколко лесна за възприемане е била информацията и колко интуитивно е било взаимодействието между потребителя и вашето послание.
  3. Полезност – доколко полезно е било потребителското преживяване, имайки предвид основните потребности на посетителя.

Достъпни форми

Интерактивният контент представлява комплекс от маркетингови опорни точки на взаимодействие в браузърната среда, разработени специално, за да привлекат вниманието на потребителя. Той не е равнозначен на приложение, разработено за мобилна операционна система и изискващо инсталиране. Става въпрос за съдържание, което ще се визуализира по всяко време и на всякакво устройство – таблети, мобилни телефони, десктопни системи и обикновени настолни компютри.

Интерактивният контент може да приема различни форми.

Анкета (Quiz)

лендинг с анкета

Калкулатор (Calculator)

лендинг с калкулатор
Електронна книга (eBook)

лендинг за е-книга
Интерактивна инфографика (Interactive Infographics)

Лендинг инфографика
Тестване и оценка на резултатите (Assessment)

Лендинг за тестване и оценка
Търсене на решения (Solution finder)

Лендинг за търсене на решения
Конкурс (Contest)

Лендинг за конкурс
Интерактивна информационна брошура (Interactive White Papers)

Лендинг с информационна брошура

Заключителни думи

Според проучването на DemandGen във връзка с потребителските предпочитания, 91% от клиентите търсят по-интерактивно и визуално издържано съдържание, до което достъпът се получава чрез предварително проведена анкета.

Потребителите ви държат на интерактивното преживяване. Постарайте се да им го предоставите.

Източник: apps.ioninteractive.com


author

Виктория Дичева

Преводи от и на английски и руски език. Писане на авторски статии, ревюта, рекламни текстове и перифразирането им за уеб.

Едно мнение за “Интерактивни лендинги: да увеличим конверсията и да подобрим качеството на лийдовете

Вашият коментар

Уважаваме твоята поверителност и затова деактивирахме полето за вписване на имейл и записването на IP.

Не се толерират мнения с ключови думи вместо с реално име.